Какви стъпки можете да предприемете, за да намалите риска от рак на белия дроб?

Оскар Вонг / Getty Images

Няма сигурен начин да се предпазите напълно от развитие на рак. Въпреки това, има много стъпки, които можете да предприемете и избори, които можете да направите в ежедневието си, за да намалите риска от рак на белия дроб.

Отказът от тютюнопушенето или непушенето на първо място е един от най-добрите начини да намалите риска от рак и да подобрите цялостното си здраве. Но има и други фактори, които могат да играят роля в превенцията на рак на белия дроб.

Тази статия ще разгледа 10 стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от рак на белия дроб. Нека разгледаме всеки един по-подробно.

1. Откажете цигарите

В началото на 20-ти век ракът на белия дроб беше доста рядко заболяване. Драматичното му покачване до голяма степен се дължи на увеличаването на пушенето сред хората в Съединените щати. Всъщност се смята, че около 90 процента рак на белия дроб днес може да бъде свързан с тютюнопушенето или тютюневия дим.

Ако сте жена, пушенето увеличава риска от развитие на рак на белия дроб 25,7 пъти; ако си мъж е 25 пъти.

Отказването от тютюнопушенето е един от най-добрите начини за предотвратяване на рак на белите дробове. Според изследвания отказването от тютюнопушенето може да намали риска от рак на белия дроб чрез 30 до 50 процента след 10 години в сравнение с хората, които не се отказват.

Ако пушите, говорете с Вашия лекар за най-добрия начин да се откажете. Може да отнеме известно време, за да откриете какво работи за вас, но отказването от тютюнопушенето ще помогне за подобряване на цялостното ви здраве по много начини.

2. Избягвайте пасивното пушене

Пасивното пушене е дим от цигари или пури на други хора, както и димът, който те издишват.

Когато вдишвате пасивно пушене, вие вдишвате много от химикалите от цигарите. Има около 70 химикали при пасивно пушене, за които е известно, че причиняват рак и стотици други, които са токсични. Дори краткото излагане на пасивно пушене може да бъде вредно.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) пасивното пушене е отговорно за повече от 7300 смъртни случая от рак на белия дроб всяка година сред хората, които не пушат.

Въпреки че законите намаляват излагането на пасивно пушене на обществени места, важно е да избягвате да вдишвате пасивно пушене у дома и на работното място, доколкото е възможно.

3. Проверете дома си за газ радон

Радонът е радиоактивен газ, който не можете да видите или помиришете, но е втората водеща причина за рак на белия дроб след тютюнопушенето и е водещата причина за рак на белия дроб сред непушачите.

Радонът е радиоактивен газ, който се отделя при разграждането на уран в скалите и почвата. Може да проникне във водата и въздуха и да влезе в дома ви през пукнатини в подовете, стените или основата. Може да се натрупа във вашия дом с течение на времето.

Според Агенцията за опазване на околната среда (EPA), почти 1 на всеки 15 дома в Съединените щати се оценява с повишени нива на радон.

Може да искате да тествате дома си за радон. Можете да получите комплект за домашни тестове или да се обадите на специалист, който може да тества вашия дом за този газ. Ако откриете високи нива на радон в дома си, специалист може да предложи решения как да намалите нивата.

4. Познайте семейната си история

Ако непосредствен член на семейството (напр. родител или брат или сестра) е имал рак на белия дроб, вероятността да развиете рак на белия дроб е до два пъти по-голяма от хората без фамилна анамнеза. За този повишен риск допринасят както генетичните, така и екологичните фактори.

Ако хора от най-близкото ви семейство, пушачи или непушачи, развият рак на белия дроб, уверете се, че споделяте тази информация с Вашия лекар. Те могат да препоръчат определени прегледи, за да помогнат за намаляване на риска.

5. Избягвайте излагането на опасни вещества

Излагането на определени химикали може да повиши риска от рак на белия дроб. Те включват:

 • азбест
 • арсен
 • никел
 • сажди
 • кадмий
 • силициев диоксид
 • дизелов ауспух

Вашият риск се увеличава с нивото на експозиция.

Работните места са местата, където е най-вероятно да бъдете изложени на тези химикали. Ако тези вещества са на работното ви място, опитайте се да предприемете стъпки, за да се предпазите, като носите защитно оборудване и ограничавате излагането си.

6. Намалете риска от ХИВ инфекция

Вирусът на човешкия имунодефицит (HIV) е свързан с по-висок риск от рак на белия дроб. Всъщност изследванията показват, че може двойно Вашият риск от развитие на рак на белия дроб.

Повишеният риск от рак на белия дроб може да се дължи на различни фактори, включително следното:

 • Процентът на тютюнопушенето е по-висок сред хората с ХИВ.

 • ХИВ причинява по-голямо количество възпаление в цялото тяло.
 • ХИВ заболяването има имуносупресивни ефекти.

За да намалите риска от ХИВ, важно е винаги да използвате презерватив, когато правите секс. Вие също трябва да обмислите да се тествате редовно, особено ако имате незащитен секс или използвате интравенозни лекарства.

7. Ограничете облъчването на гърдите си

Високоенергийната радиация, като рентгенови лъчи, гама лъчи и други видове радиоактивни вълни, може да увреди ДНК и да увеличи риска от рак.

Някои медицински процедури могат да причинят увреждане на клетките в белите дробове, което може да доведе до рак. Това включва процедури като:

 • рентгенова снимка на гръдния кош
 • CT сканиране
 • PET сканиране
 • лъчетерапия

Рискът от рак от тези процедури е нисък, а ползите обикновено надвишават рисковете. Въпреки това, може да искате да говорите с Вашия лекар дали има по-безопасни опции, особено ако имате други рискови фактори за рак на белия дроб.

8. Правете редовни упражнения

Проучванията показват, че физическата активност може да намали риска от рак на белия дроб с до 20 до 30 процента за жените и с 20 до 50 процента за мъжете. Колкото повече тренирате, толкова повече изглежда намалява риска.

Експертите не са сигурни каква е връзката между рака на белия дроб и упражненията, но възможните фактори могат да включват:

 • повишена белодробна функция
 • подобрена имунна функция
 • намалено възпаление
 • намалени нива на канцерогени в белите дробове
 • подобрена способност за възстановяване на ДНК

Изследването все още не е напълно ясно как физическата активност намалява риска. Това се усложнява от факта, че пушачите са склонни да имат по-ниски нива на физическа активност от непушачите.

9. Хранете се здравословно

Вашата диета също играе важна роля в превенцията на рака. За да намалите риска от рак, яжте здравословна диета с много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини.

Има и специфични храни, които според изследванията могат да помогнат за предотвратяване на рак на белия дроб, включително:

 • кръстоцветни зеленчуци като брюкселско зеле, зеле, карфиол и броколи

 • куркума
 • зелен чай

10. Говорете с Вашия лекар за скрининг

Ако сте изложени на по-висок риск от рак на белия дроб поради вашата история на тютюнопушене и възраст, редовният скрининг за рак на белия дроб може да е подходящ за вас. Скринингът може да помогне за ранно откриване на рак на белия дроб, когато може да бъде по-лесен за лечение.

Въпреки това, скринингът се препоръчва само за хора с висок риск от рак на белия дроб. Ако смятате, че може да сте кандидат за скрининг, говорете с Вашия лекар, за да научите повече.

Какво няма да намали риска от рак на белия дроб?

Може да сте чували и за други начини за намаляване на риска от рак на белия дроб. Някои от тези методи няма да работят, а някои дори може да имат отрицателен ефект върху вашето здраве.

Примери за неща, които няма да ви предпазят от рак на белия дроб, включват:

 • Бета каротин добавки: Бета каротинът е вещество, което се намира в жълтите и оранжевите плодове и зеленчуци и листните зеленчуци. Вашето тяло го използва, за да произвежда витамин А. Приемането на добавки с бета каротин няма да намали риска от рак на белия дроб и дори може да бъде вредно за заклетите пушачи.
 • Добавки с витамин Е: Витамин Е помага за укрепване на имунната ви система и подпомага съсирването на кръвта. Въпреки това, няма доказателства, че има някакъв ефект върху риска от рак на белия дроб.
 • Антиоксиданти: Проучвания върху мишки показват, че антиоксидантните добавки всъщност могат да причинят растеж и разпространение на тумори. Ако имате по-висок риск от рак на белия дроб, може би е най-добре да избягвате антиоксидантни добавки.

Долния ред

Можете да направите много, за да намалите риска от рак на белия дроб. Много от тези методи за превенция, като отказване от тютюнопушенето, редовни упражнения и здравословна диета, могат да подобрят цялостното ви здраве по много начини.

Ако се притеснявате за риска от рак на белия дроб и какво можете да направите, за да го предотвратите, говорете с Вашия лекар. Те могат да предложат скрининг или други опции, които да помогнат за намаляване на риска.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss