Какви са първите лечения за ХОББ?

Преглед на ХОББ

Повечето хора не трябва да мислят за дишането – докато не стане трудно. За повече от 11 милиона американци, които имат хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), дишането става приоритет. ХОББ е състояние, при което процесът на навлизане и излизане на въздух от белите дробове става все по -труден. Тъй като заболяването се влошава, това може да намали способността ви да бъдете активни и да се наслаждавате на нормален начин на живот.

ХОББ може да бъде животозастрашаваща. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията, ХОББ е третата водеща причина за смърт в САЩ, след сърдечни заболявания и рак. ХОББ не може да бъде обърната, но ако имате заболяването, то може да се лекува, за да се забави прогресирането му и да се увеличи комфорта ви.

Лечение на ХОББ

Ако сте били диагностицирани с ХОББ, Вашият лекар ще работи с Вас, за да определи най-добрите възможности за лечение. Най-важното съображение ще бъде тежестта на вашето заболяване.

ХОББ често не показва симптоми, докато не прогресира в по-късни стадии. Няма лечение за ХОББ, но започването на лечение възможно най-рано може да помогне за облекчаване на симптомите и вероятно да го забави.

Спиране на тютюнопушенето

Ако все още пушите, когато сте диагностицирани с ХОББ, е по-важно от всякога да спрете. Отказът ще ви помогне да дишате по-лесно и ще намалите кашлицата. Говорете с вашите лекари за многото възможности за подкрепа на усилията ви да се откажете.

Бронходилататори

Бронходилататорите помагат на бронхиалните мускули да се отпуснат и да се отворят по-широко. Това изчиства дихателните пътища, което улеснява дишането. Бронходилататорите обикновено са краткодействащи или дългодействащи.

Много различни лекарства са бронходилататори и повечето попадат в следните категории:

Категория Как работи Начин на доставка, Формуляр Чести нежелани реакции
Бета2-агонист Отпуска мускулите около малките дихателни пътища Орално, вдишване Ускорен сърдечен ритъм, а понякога и безпокойство и тремор
Антихолинергичен Отпуска мускулите около големите дихателни пътища Орално, вдишване Суха уста
Стероид или глюкокортикостероид Противовъзпалителни лекарства, които намаляват отока на дихателните пътища Орално, капсула/инхалиране • Капсула: затруднено заспиване, повишен апетит, задържане на течности, безпокойство
• Вдишване: дразнене на устата и гърлото, гъбични инфекции на устата и гърлото, дрезгавост
теофилин Отпуска мускулите на дихателните пътища и се смята, че намалява отока в белите дробове Орално, вдишване Разстроен стомах. Може също да причини сериозни странични ефекти, включително неравномерен сърдечен ритъм и гърчове.
Муколитик Разгражда слузта и помага за изчистване на дихателните пътища Перорално, капсула/таблетка/сироп Стоматит, гадене, повръщане, треска, сънливост, стягане в гърдите

Често се предписват и комбинации от бронходилататори. Например, според проучване в списанието ХОББ, комбинацията от бета2-агонисти и кортикостероид може да бъде по-ефективна от всяко лекарство самостоятелно.

Антибиотици

Антибиотиците са важни при лечението на ХОББ, тъй като симптомите често се задействат или влошават от бактериални инфекции като синузит или пневмония. Също така, когато имате вирусна инфекция или грип, могат да последват вторични бактериални инфекции.

Допълнителен кислород

Ако ХОББ е тежка и нивата на кислород в кръвта са ниски, Вашият лекар може да Ви предпише допълнителен кислород. Може да се нуждаете от кислород само когато тренирате или спите. Въпреки това, повечето хора използват кислород през деня и нощта, прекъсвайки за дейности като къпане. Ще продължите да приемате предписаните ви лекарства, дори ако сте на кислородна терапия.

Лекарите от Тексаския университет A&M University Health Science Center съобщават, че кислородът удължава живота, като намалява натоварването на сърцето с ниско съдържание на кислород. Освен това намалява задуха и ви позволява да спите по-добре и да сте по-активни.

Причини за ХОББ

Приблизително 85-90 процента от ХОББ се причинява от пушенето на цигари. Това означава, че ХОББ може да бъде предотвратена за повечето хора. Други причини за ХОББ включват:

  • замърсяване на въздуха
  • замърсяване на околната среда, като пасивно пушене и промишлено замърсяване
  • генетично заболяване, наречено алфа-1 антитрипсин дефицит (AAT), което се среща при малък брой хора

Outlook

Ако имате ХОББ, Вашият лекар може да опита различни лечения, за да намери кое работи най-добре за Вас. Симптомите на ХОББ обикновено се влошават с напредването на заболяването. Въпреки това, с ефективно лечение, много хора са в състояние да дишат по-лесно, да се наслаждават на по-активен живот и да забавят прогресията на заболяването.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss