Какви са причините за рак на пикочния мехур?

Ако здравите клетки във вашия пикочен мехур растат извън контрол и образуват тумор или необичайна тъканна маса, може да развиете рак на пикочния мехур.

The Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изчислява, че всяка година в Съединените щати 18 000 жени и 57 000 мъже са диагностицирани с рак на пикочния мехур.

Въпреки че всеки може да се разболее от рак на пикочния мехур, някои рискови фактори, като по-напредналата възраст и определянето на мъж при раждането, могат да увеличат вероятността от развитие на този вид рак.

Тази статия предоставя общ преглед на причините и рисковите фактори за рак на пикочния мехур, включително какво води до прогресията до напреднал стадий.

Какво е рак на пикочния мехур?

Ракът на пикочния мехур засяга здравите тъкани на пикочния мехур. Най-често тези клетки започват да растат неконтролируемо и се развиват в тумор.

В някои случаи необичайният растеж остава в пикочния мехур. Но може да се разпространи и в други части на тялото.

The най-често срещаният тип на пикочния мехур е уротелиален карцином (преходноклетъчен карцином), който започва в уротелните клетки, които покриват пикочния мехур, според Американското онкологично дружество.

Въпреки че не са толкова чести, други видове рак, които могат да започнат в пикочния мехур, включват:

 • плоскоклетъчен карцином
 • аденокарцином
 • дребноклетъчен карцином
 • саркома

Ракът на пикочния мехур е шестият най-често срещан вид рак в Съединените щати, но е на осмо място по отношение на видовете рак, които водят до смърт.

Признаци на рак на пикочния мехур

Признаците и симптомите могат да ви предупредят за възможен проблем. Уведомете Вашия лекар, ако получите някое от следните симптоми:

 • кръв в урината, често първият признак на рак на пикочния мехур
 • болка или парене по време на уриниране
 • често уриниране
 • усещане за желание за уриниране, дори ако пикочният мехур не е пълен
 • болка в таза
 • болка в гърба

Ракът на пикочния мехур се счита за напреднал, когато прогресира или се разпространи в други части на тялото.

Според Американското дружество за борба с рака може да изпитате допълнителни симптоми като невъзможност за уриниране, болка в кръста, характерна за едната страна, чувство на умора или слабост, загуба на апетит и загуба на тегло и болка в костите.

Причини и рискови фактори за рак на пикочния мехур

Въпреки че точните причини не са напълно разбрани, експертите са съгласни, че няколко фактора могат да увеличат риска от развитие на рак на пикочния мехур.

Някои причини са извън вашия контрол. Но други, като пушенето, са фактори за начина на живот, които можете да промените, за да намалите риска от развитие на рак на пикочния мехур.

Разбирането на причините за рак на пикочния мехур може да ви помогне да идентифицирате рисковите фактори и да ви предупреди за ранни предупредителни знаци.

Пушенето

Употребата на тютюн е значителна рисков фактор за развитие на рак на пикочния мехур, според Националния институт по рака (NCI).

Всъщност това е водещата предотвратима причина за рак на пикочния мехур, като пушенето на цигари е най-рисковият тютюн. относно половината от всички видове рак на пикочния мехур тютюнопушенето е водещ рисков фактор, според Американското онкологично дружество.

Тютюневият дим е пълен с химикали, които могат да увредят лигавицата на пикочния мехур. С течение на времето това излагане може да доведе до развитие на ракови клетки.

Напреднала възраст

Можете да развиете рак на пикочния мехур на всяка възраст, но е по-често, когато сте по-възрастни. Американското онкологично дружество казва, че по-голямата част от хората с рак на пикочния мехур са над 55 годиникато средната възраст на диагнозата е 73 години.

Присвоен мъж при раждането

CDC оценки че около 12 000 мъже умират от болестта всяка година, в сравнение с 4700 жени. Нещо повече, Американското дружество за борба с рака оценки че мъжете имат около 1 на 28 шанс да развият рак на пикочния мехур, докато жените имат 1 на 91 шанс.

Фамилна анамнеза за рак на пикочния мехур

Ако имате член на семейството с рак на пикочния мехур, може да сте изложени на повишен риск от развитие на заболяването. Това може да бъде причинено от излагане на подобни причиняващи рак химикали като тези, открити в тютюна или промишлени условия.

Можете също да споделите същото промени в гените които затрудняват разграждането на определени токсини, според Американското общество за борба с рака. Въпреки че, за разлика от други видове рак, ракът на пикочния мехур не се среща често в семейства.

Излагане на определени химикали

Честото излагане на някои причиняващи рак химикали, включително бои, каучук, кожа, текстил, боя и печатни материали, може да увеличи риска от развитие на рак на пикочния мехур.

Според Американското онкологично дружество експозицията е най-често на работното място, особено в индустриални условия, които използват определени органични химикали.

Освен рисковите фактори по-горе, има и други, които трябва да знаете, включително:

 • имате хронични инфекции и раздразнения на пикочния мехур, включително камъни в бъбреците и пикочния мехур и инфекции на пикочните пътища
 • приемане на определени лекарства или предишна химиотерапия с лекарство, наречено Cytoxan
 • след облъчване за лечение на рак в таза
 • консумация на арсен в питейната вода (не е важен фактор в Съединените щати)
 • не пие достатъчно вода
 • като бял
 • с анамнеза за рак на пикочния мехур

Подобно на други видове рак, някои хора, диагностицирани с рак на пикочния мехур, нямат установими рискови фактори. От друга страна, някои хора, считани за високорискови, може никога да не развият болестта.

Ето защо е важно да поддържате добро цялостно здраве и да потърсите медицинска помощ, ако получите симптоми като кръв в урината или често уриниране.

Какво води до прогресия на рак на пикочния мехур в напреднал стадий?

Когато се диагностицира и лекува навреме, ракът на пикочния мехур има благоприятна преживяемост.

Въпреки това, ако болестта не се лекува, е резистентна на лечение или се разпространява, тя може да прогресира до напреднал стадий. Това обикновено се случва, когато раковите клетки растат и нахлуват в по-дълбоките слоеве на стената на пикочния мехур или се разпространяват в близките лимфни възли или други органи.

Вашият лекар вероятно ще определи етап по време на диагнозата. Стадиите на рак на пикочния мехур включват етапи 1, 2, 3 и 4. Етап 4 е най-напредналата форма и често се нарича метастатичен рак на пикочния мехур.

На етап 4 клетките преминават през лимфната система и образуват тумори в други части на тялото. Въпреки че не е една от най-смъртоносните форми на рак, той все пак може да доведе до смърт.

Няколко фактора допринасят за рак на пикочния мехур в напреднал стадий. Но някои допринасят за прогресирането и увеличават риска от смъртност повече от други. Те включват:

 • забавена диагноза
 • етап при поставяне на диагнозата
 • рискови фактори като тютюнопушене
 • напреднала възраст
 • рецидивиращ тумор
 • високостепенни тумори

За вкъщи

Няколко рискови фактора като тютюнопушене, възраст, пол и излагане на определени химикали могат да повишат шансовете ви за развитие на рак на пикочния мехур. Докато някои са предотвратими, други не можете да промените. Ето защо е изключително важно да поддържате здравословен начин на живот и да посещавате Вашия лекар за редовни прегледи.

Ранното откриване и лечение на рак на пикочния мехур може да помогне за предотвратяване на прогресирането му до напреднал стадий.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss