Какви са ползите от банкирането на кръв от пъпна връв?

Ако сте нов или бъдещ родител, вероятно сте чували за опцията за съхранение на кръв от пъпна връв на вашето бебе при раждането. Темата може да е объркваща и може да имате много въпроси без отговор.

Може да не сте сигурни какво точно включва банкирането на пъпна връв, защо хората избират да банкират кръвта на бебето си, дали си струва да го направят и колко струва банкирането на кръв от пъпна връв.

Ето проста разбивка на потенциалните ползи от банкирането на кръв от пъпна връв и как да решите дали е подходящо за вашето семейство.

Какво е банкиране на кръв от пъпна връв?

При раждането плацентата и пъпната връв на вашето новородено съдържат кръв, която е богата на потенциално животоспасяващи стволови клетки. Тази кръв може да бъде отстранена, съхранявана и използвана надолу по пътя за лечение на различни заболявания и състояния.

Здравните специалисти не отстраняват кръвта от пъпната връв директно от бебета или раждащи родители. По-скоро идва от самите пъпна връв и плацента, според Американския колеж по акушерство и гинеколози (ACOG).

Стволовите клетки в пъпната връв и плацентата се наричат ​​хемопоетични стволови клетки. При хора с определени здравословни състояния те могат да се използват за производство на нови здрави клетки и замяна на увредените клетки.

Стволовите клетки се използват за лечение на над 70 вида заболявания, според ACOG. Те включват:

 • генетични нарушения
 • състояния на имунната система
 • ракови заболявания, като левкемия и лимфом
 • неврологични разстройства

Защо хората банкират кръв от пъпна връв?

Може да изберете да банкирате кръвта от пъпната връв на новороденото си по няколко причини.

Първо, можете да изберете да го направите, ако имате член на семейството с медицинско състояние, което може да се възползва от даряването на стволови клетки. Като алтернатива може да искате да дарите кръвта на вашето бебе, за да помогнете на друг човек, който се нуждае от стволови клетки.

Един мит за банкирането на връв е, че вашето дете може да използва кръвта от пъпна връв, ако развие сериозна медицинска загриженост. Този вид трансфер – при който собствената кръв на човек се използва за лечение на здравословното му състояние – се нарича автоложна трансплантация.

ACOG отбелязва, че автоложните трансфери са рядкост.

Ако детето ви има генетично заболяване, например, лечението му със собствени стволови клетки няма да помогне, защото тези стволови клетки съдържат същите гени като клетките, които участват в заболяването. По същия начин стволовите клетки на вашето дете не могат да се използват за лечение на рак като левкемия.

Вместо това повечето трансплантации на кръв от пъпна връв са алогенни.

Това означава, че стволовите клетки на вашето дете ще бъдат използвани за лечение на друго дете или възрастен. Това ще изисква силно съвпадение между реципиента на стволови клетки (лицето, което използва стволовите клетки) и донора на стволови клетки (вашето дете).

Какви са ползите от банкирането на кръв от пъпна връв?

Ползите от банкирането на кръв от пъпна връв зависят от вашата цел и къде съхранявате кръвта от пъпна връв на вашето дете.

Ако съхранявате кръвта на детето си в частна институция, може да сте в състояние да използвате стволовите клетки, за да облагодетелствате директно член на семейството в нужда, включително близък член на семейството или брат или сестра на вашето дете.

Съхраняването на кръвта от пъпната връв на вашето бебе в обществено заведение също има предимства. Стволовите клетки могат да помогнат за лечението на хора с много видове здравни състояния, включително рак и определени метаболитни и имунологични състояния, според Администрацията за здравни ресурси и услуги.

Стволови клетки срещу костен мозък

Има много предимства при използването на трансплантации на стволови клетки за лечение на медицински състояния, вместо да се използват трансплантации на костен мозък.

Според ACOG тези предимства включват:

 • Кръвта от пъпната връв се събира по-лесно от костния мозък, а събирането е по-малко инвазивно или болезнено за донора.
 • По време на лечение на рак, кръвта от пъпна връв може да укрепи имунната система като цяло.
 • Стволовите клетки имат повече приложения от костния мозък, тъй като донорите и реципиентите са по-лесни за съпоставяне и тялото по-рядко отхвърля трансплантациите на стволови клетки.

Как се събира кръв от пъпна връв?

Ако искате да вземете кръвта от пъпната връв на вашето новородено, трябва да информирате вашия акушер-гинеколог или специалист по раждане, като акушерка, и болницата или заведението, където ще раждате. Може да се наложи да поръчат специално оборудване или комплект за събиране на кабели.

Обикновено ще трябва да информирате вашия здравен екип по ваш избор да банкира кръвта на вашето бебе около 6 седмици преди датата на термина. Също така ще трябва да сте сигурни, че сте подписали всички необходими формуляри за съгласие.

Екстракцията на кръв от пъпна връв се извършва в болницата след раждането и след като медицински специалист е стиснал и прерязал пъпната връв. След това те ще използват игла, за да изтеглят кръв от връвта и да я съхраняват в специална торбичка.

Целият процес е бърз — около 10 минути — и не включва директен контакт с вашето бебе.

Понякога извличането на кръв от пъпна връв не е възможно. Причините за това могат да включват:

 • Заведението, в което раждате, не прави извличане на кръвни връзки.
 • Вашата застраховка няма да покрие разходите и цената й е твърде скъпа за вас.
 • Медицинските специалисти не могат да вземат достатъчно кръв, което може да се случи, ако бебето ви е недоносено или ако сте решили да отложите притискането на пъпната връв.
 • Ако възникне спешен случай по време на или след раждането, здравните специалисти могат да дадат приоритет на вашето здраве и здравето на вашето бебе пред банкирането на кръв от пъпна връв.

Как се съхранява кръвта от пъпна връв?

След събирането кръвта от пъпна връв трябва да се съхранява много внимателно, за да се гарантира запазването на нейното качество. Всяко съоръжение има свои собствени протоколи и процедури за това как се прави това.

Академията по американска педиатрия (AAP) обяснява, че някои акредитиращи институции наблюдават регулирането на съхранението на кръв от пъпна връв и предупреждава, че някои частни банки за кръв от пъпна връв може да не отговарят на всички тези стандарти.

Преди да се съгласите да съхранявате кръвта от пъпна връв на вашето дете в частно заведение, може да искате да разберете:

 • ако съоръжението е акредитирано
 • дали имат резервни копия на електрическата система в случай на повреда на оборудването
 • какъв е процентът им на успешни трансплантации

Акредитиращите институции за банки за кръв от пъпна връв включват:

 • ФАКТ/Съвместен комитет по акредитация
 • NetCord/Фондация за акредитация на клетъчна терапия
 • Американската асоциация на кръвните банки

Каква е разликата между публичните и частните банки за кръв от пъпна връв?

Преди да обмислите даряването на кръв от пъпна връв, важно е да разберете разликата между частни и публични банки. Ето какво трябва да знаете:

Частни корд банки

Частните банки обикновено се използват от родители, които вярват, че кръвта на детето им може да бъде полезна за член на семейството, който има медицинско състояние.

Те изискват от вас да плащате постоянно за съхраняване на кръвта от пъпна връв на вашето дете.

Не всички частни банки са акредитирани или регулирани по същия начин, както публичните банки.

Публични банки

Публичните банки са безплатни и се поддържат от държавни или частни фондове.

Понастоящем има много малко доказателства, че съхраняването на кръвта на вашето дете ще помогне на вашето дете да се бори с медицинско състояние в бъдеще. Всъщност, ако детето ви се нуждае от стволови клетки, за да лекува състояние, по-вероятно е то да получи дарение от обществена банка за мозъчни връзки.

Когато дарявате в обществена банка за въжета, не можете да решавате кой ще използва кръвта на вашето дете. По същество дарявате кръв от пъпната връв на детето си, за да помогнете на човек в нужда.

Публичните банки от пъпна връв са строго регулирани и кръвта от пъпна връв от тези банки се използва по-често от кръвта от връв от частни банки. Всъщност кръвта от държавни банки се използва 30 пъти по-често, отколкото от частни банки.

Повечето големи здравни организации – включително Академията по американска педиатрия и Американския колеж по акушерство и гинеколози – препоръчват публично банкиране на кръв от пъпна връв.

Друга причина, поради която тези организации препоръчват използването на обществени банки за кръв от пъпна връв е, че те са последователно и добре регулирани.

Колко струва банкирането на кръв от пъпна връв?

Банкирането на кръв от пъпна връв в обществена банка за пъпна връв е безплатно и няма да ви се налага да плащате никакви разходи, ако дарите. Тези институции обикновено се подкрепят от федерални фондове или получават частно финансиране.

От друга страна, частните банки за кръвна пъпна връв начисляват такси и вие трябва да плащате тези такси за цялото време, докато кръвта на вашето дете се съхранява в тези съоръжения.

Частните банки от пъпна връв обикновено начисляват първоначална такса за събиране и обработка на кръв от пъпна връв. След тези първоначални такси ще плащате и годишни такси за текущо съхранение. Частните банки за кръв от пъпна връв се различават по размер на таксите си, но средно около 2000 долара за първоначални такси и между 100 и 175 долара всяка година за годишни такси за съхранение, според AAP.

Вземането за вкъщи

Има много ползи от банкирането на кръв от пъпна връв. Но как ще го направите зависи от няколко фактора, включително медицинските нужди на вашето семейство и финансовото ви състояние.

Почти всеки може да избере да дари кръвта от пъпната връв на своето бебе на публична банка. Това може да помогне на много хора. Въпреки че повечето медицински институции не препоръчват частно банкиране на пъпна връв, това може да е правилният избор за вас, ако имате член на семейството, който може да използва кръвта от връв, която съхранявате, за лечение на здравословно състояние.

Така или иначе е добра идея да говорите с вашия медицински специалист, преди да решите дали да съхранявате кръвта от пъпната връв на вашето бебе. Те също така могат да ви посъветват за най-добрия начин да го направите и кой тип кръвна банка може най-добре да отговори на вашите нужди.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss