Какви видове лекарства помагат за лечение на анемия?

Има много видове анемия, всяка с различни причини. Някои видове анемия може да не се нуждаят от лекарства. Други реагират добре на лекарства, включително добавки като желязо, витамин В12 или фолат.

Анемията е състояние, което се случва, когато нивото на здрави червени кръвни клетки в тялото ви е твърде ниско. В резултат на това тялото ви трудно получава необходимия кислород от кръвта ви.

Съществуват много различни видове анемия, всяка със собствена причина. Някои видове са временни и могат лесно да бъдат разрешени, докато други са хронични и изискват дългосрочно лечение.

Независимо от причината, повечето видове анемия причиняват подобни симптоми, включително умора, слабост, замаяност и задух.

Тази статия разглежда по-отблизо различните видове лекарства, използвани за лечение на анемия.

Лекарство за анемия

Някои видове анемия може да не се нуждаят от лекарства. Други видове реагират добре на лекарства, включително специфични добавки.

Планът за лечение на анемия ще зависи от вида на анемията, която имате и какво я причинява. Понякога лекарствата могат да бъдат само една част от цялостния план за лечение.

По-долу са изброени някои от най-често срещаните видове лекарства, използвани за лечение на анемия.

Желязни добавки

Ако имате желязодефицитна анемия, тялото ви няма достатъчно желязо, за да произвежда хемоглобин. Това е протеин, който позволява на червените кръвни клетки да пренасят кислород в тялото ви.

Добавките с желязо, наричани още железен сулфат, могат да помогнат за изграждането и попълването на нивата на желязо в тялото ви. Говорете с Вашия лекар каква дозировка е подходяща за Вас.

За да подобрите способността на тялото си да абсорбира желязо от добавки, Вашият лекар може също да Ви предложи да приемате добавки с витамин С едновременно. Това може да помогне за увеличаване на количеството желязо, което тялото ви приема.

Средства, стимулиращи еритропоезата

Еритропоетинът (ЕРО) е хормон, произвеждан от бъбреците. Помага за стимулиране на производството на червени кръвни клетки.

Въпреки това, някои здравословни състояния, като хронично бъбречно заболяване, могат да повлияят на това колко EPO произвеждат вашите бъбреци. Ако нивата на EPO са твърде ниски, това може да доведе до ниски нива на червени кръвни клетки, което причинява анемия.

Лечението на анемия, причинена от ниски нива на EPO, обикновено включва инжекционни еритропоетин-стимулиращи агенти (ESA). Това е синтетична (направена от човека) версия на EPO, която тялото ви произвежда. Това лекарство може да помогне за стимулиране на производството на здрави нива на червени кръвни клетки. Може също така да можете сами да си прилагате инжекционни ESAs у дома.

Витаминни добавки или инжекции

Мегалобластната анемия най-често се причинява от дефицит на витамин В12 и фолат. Когато нивата на тези витамини са твърде ниски, вашият костен мозък може да произвежда червени кръвни клетки, които са по-големи по размер от типичните червени кръвни клетки.

Лечението на мегалобластна анемия може да включва прием на добавки с витамин B12 и фолат, които могат да помогнат за стимулиране на производството на здрави червени кръвни клетки.

Някои хора имат автоимунно състояние, известно като пернициозна анемия, което предотвратява усвояването на витамин B12. Инжекциите с витамин B12 обикновено са необходими при този тип анемия.

Инжекциите обикновено се дават ежедневно или седмично, докато нивата на B12 достигнат здравословни граници. Може да сте в състояние сами да си приложите тези инжекции.

Лекарства за лечение на основно заболяване

Често лечението на основното заболяване, което засяга производството на червени кръвни клетки, може да помогне за разрешаване на симптомите на анемия. Това може да включва лекарства за лечение на възпалителни състояния, вирусни инфекции или някои видове рак.

Как иначе се лекува анемията?

В зависимост от вида на анемията, която имате, лечението може да включва:

  • Промени в диетата: Диетичните промени могат да помогнат за справяне с някои видове хранителни дефицити. Това може да включва добавяне на повече богати на желязо храни към вашата диета или храни, които са добри източници на витамин В, фолат или витамин С.
  • Кръвопреливане: Може да се наложи кръвопреливане след тежка кръвозагуба поради нараняване, операция или раждане. Кръвопреливане може също да е необходимо, ако имате сърповидно-клетъчна анемия или тежка форма на сидеробластна анемия, таласемия или апластична анемия.
  • Трансплантация на костен мозък: Трансплантацията на костен мозък включва трансплантиране на клетки, които се намират в костния мозък (стволови клетки), за да се насърчи растежа на здрави нови кръвни клетки. Това може да е опция за по-тежки форми на апластична анемия, анемии, свързани със заболявания на костния мозък, таласемия и сърповидно-клетъчна анемия.

Може ли анемията да се лекува с лекарства без рецепта?

Някои добавки без рецепта (OTC) могат да помогнат за лечение на анемия, причинена от ниски нива на желязо или дефицит на витамин. Въпреки това е важно да говорите с Вашия лекар, преди да започнете да приемате каквито и да било добавки без рецепта.

Добавките могат да имат странични ефекти и да повлияят на други лекарства, които приемате. Освен това може да е опасно да приемате по-висока доза от необходимата. Уверете се, че сте получили ясни инструкции от Вашия лекар за правилната дозировка и колко често трябва да приемате добавки.

Извънборсовите добавки, които могат да помогнат при лечението на някои видове анемия, включват:

  • желязо
  • витамин B12
  • витамин B9 (фолат)

Долния ред

Някои видове анемия изискват лекарства, докато други не. Често лекарствата могат да бъдат част от цялостния план за лечение.

Има много видове планове за лечение на анемия. Лекарството или лечението, което е подходящо за вас, ще зависи от основната причина.

Общите опции за лечение включват добавки като желязо, витамин В12 и фолат. Те се предлагат по рецепта или без рецепта.

Инжекциите на ESA също могат да бъдат опция за някои видове анемия. Други лекарства могат да се използват за лечение на основното състояние, което засяга производството на червени кръвни клетки и причинява анемия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss