Каква е хронологията на медицинския преход на трансжените и трансфемининните хора?

Медицинският преход е лично пътуване, което се различава от един човек на друг. Няма „правилен“ начин за преход или времева линия, която да следвате.

Дали ще преминете медицински (и как ще преминете) зависи изцяло от вас. Вашият индивидуален график за преход зависи от много фактори, включително:

 • вашите лични цели
 • вашата анатомия и цялостно здраве
 • дали имате достъп до грижите, потвърждаващи пола, които искате

Все пак, ако извършвате медицински преход – или обмисляте преход – може да ви е от полза да имате приблизителна времева линия, за да знаете какво да очаквате.

Някои медицински процедури, като операции и лазерна епилация, предизвикват почти незабавни промени. Други видове грижи, потвърждаващи пола, като хормонална терапия, може да отнеме месеци или дори години, за да дадат резултатите, които търсите.

График на прехода с един поглед

Когато става въпрос за медицински преход, имате няколко различни хирургични и нехирургични възможности.

Видовете грижи за потвърждаване на пола, които избирате, обикновено зависят от това, което трябва да почувствате, че вашето представяне на пола съответства на вашата полова идентичност, което се нарича съответствие на пола.

Транс жените и трансфемининните хора могат да изберат:

 • хормонални блокери (наричани още блокери на пубертета), които могат да предотвратят началото на пубертета при юноши преди пубертета
 • антиандрогенни лекарства, които понижават нивата на тестостерон в тялото и често се комбинират с естрогенна хормонална терапия
 • хормонозаместително лечение (ХЗТ), по-специално естрогенна хормонална терапия, която може да доведе до промени в разпределението на телесните мазнини и кожата
 • лазерна епилация, която може да забави растежа на космите по тялото и лицето

 • гласово обучение, което може да включва говорна терапия, потвърждаваща пола

 • хирургични опции, които могат да включват уголемяване на гърдите, вагинопластика, орхиектомия и хирургия за феминизиране на лицето

Много транс хора не преминават медицински. Някои избират да не го правят, докато други имат затруднения с достъпа до грижи, потвърждаващи пола.

От транс хората, които преминават медицински, не всички ще изберат всяка опция за медицински преход. Например, някой може да избере хормонална заместителна терапия, но не и операция.

промяна Произведени от Начало на промените Максимален ефект
преразпределение на телесните мазнини хормонална терапия 3–6 месеца 2–5 години
растеж на гърдите хормонална терапия 3–6 месеца 2–3 години
промени в речта вокална терапия 1–3 сесии променлива
промени в речта вокална хирургия незабавно незабавно
намалена мускулна маса хормонална терапия 3–6 месеца 1–2 години
намалено либидо хормонална терапия 1–3 месеца 1–2 години
намалени спонтанни ерекции хормонална терапия 1–3 месеца 3–6 месеца
намален обем на тестисите хормонална терапия 3–6 месеца 2–3 години
загубата на коса намалява хормонална терапия 1–3 месеца 1–2 години
мъжка сексуална дисфункция хормонална терапия променлива променлива
омекотяване на кожата/намалено омазняване хормонална терапия 3–6 месеца променлива
изтъняване на окосмяването по тялото/лицето хормонална терапия 6–12 месеца >3 години
изтъняване на окосмяването по тялото/лицето лазерна епилация 1–3 сесии 8–10 сесии, в зависимост от местоположението и дебелината на косата

Какво да очаквате от хормоналната терапия

Три вида хормонални лекарства са достъпни за транс жени и трансфеминни хора:

 • блокери на пубертета
 • антиандрогенни лекарства
 • естрогенна хормонална терапия

Антиандрогенните лекарства обикновено се комбинират с естрогенна хормонална терапия.

Блокерите на пубертета действат бързо, тъй като имат почти незабавен ефект върху хормоните. Те обикновено се дават на юноши преди пубертета, така че ефектите няма да бъдат забележими веднага. Просто няма да преминете през пубертета, когато обикновено бихте го направили.

Ефектите от блокерите на пубертета обаче са обратими и пубертетът може да продължи, след като спрете приема на лекарството.

При антиандрогенна и естрогенна терапия може да забележите промени само 1 месец след започване на лечението. Максималните ефекти се проявяват в рамките на няколко години — с други думи, след около 5 години е малко вероятно да изпитате повече промени. Въпреки това, хормоналната терапия обикновено е необходима за поддържане на тези промени.

Какво да очаквате с обезкосмяването

Много транс жени и трансфемининни хора търсят начини да намалят космите по лицето и тялото. Въпреки че ХЗТ също намалява и изтънява космите по лицето и тялото, може да са необходими 6 до 12 месеца, за да се постигнат забележими резултати.

Междувременно има няколко начина за премахване на космите, включително бръснене, кола маска, пинцети или използване на кремове за епилация.

Лазерната епилация обаче е една от най-популярните опции, тъй като може да изтъни косата ви и вероятно да спре растежа на косата. Като такъв, той е част от медицинските преходни пътувания на много хора.

Лазерната епилация е процедура, която обикновено се извършва от дерматолог. По време на процедурата, концентрирани лъчи светлина насочват космените фоликули и унищожават нежеланото окосмяване. Можете да направите лазерна епилация на лицето и тялото си.

Въпреки че вероятно ще забележите леко изтъняване на косата след една сесия, обикновено ще ви трябват между шест и осем сесии, за да премахнете косата напълно. Ефектът от лазерната епилация може да продължи дълго време.

Въпреки че косата ви може да се върне, тя обикновено израства по-тънка и рядка, което улеснява поддържането на гладка кожа чрез кола маска или бръснене.

Какво да очаквате от логопедията

За транс жени и трансфемининни хора ХЗТ няма да повлияе на гласа ви. Като такъв може да изберете гласова терапия. Известно още като гласово обучение, това включва работа с квалифициран логопед за промяна на звука на вашата реч.

Гласовата терапия може да ви помогне да промените гласа си, така че да съответства повече на вашата идентичност, което може да намали половата дисфория.

Гласовото обучение може да ви помогне да промените:

 • интонация
 • резонанс
 • стъпка
 • сила на звука
 • речеви модели
 • невербална комуникация, като зрителен контакт и жестове

Трудно е да се каже колко време отнема гласовата терапия, за да подейства. Продължителността на гласовото обучение зависи от вашите цели за преход, които ще бъдат уникални за вас. Като цяло можете да очаквате да имате нужда от няколко сесии за няколко месеца.

Ще отнеме време, за да приложите и практикувате това, което сте научили в гласовата терапия, и ще трябва да практикувате това, което сте научили в сесиите си у дома. Сесиите могат да ви научат на техники, които можете да използвате веднага, и можете да очаквате да забележите разлика след няколко сесии.

Какво да очаквате от операцията

Много опции за потвърждаване на пола са достъпни за транс жени и трансфемининни хора.

Хирургическите опции за грижа за потвърждаване на пола могат да включват:

 • Увеличаване на бюста: Въпреки че ХЗТ може да стимулира растежа на гръдната тъкан, този растеж е ограничен и може да отнеме няколко месеца, за да се постигне забележим ефект. Като такива, някои хора може да изберат уголемяване на гърдите, което включва вмъкване на импланти или мазнини в гърдите, за да се създаде по-пълен бюст.
 • Вагинопластика: По време на тази процедура хирурзите изграждат вагина. Най-често срещаният тип вагинопластика е процедурата за обръщане на пениса, която включва използване на тъкан на пениса за образуване на вагиналната лигавица.
 • Орхиектомия: Орхиектомията включва отстраняване на единия или двата тестиса. Намалява нивата на тестостерон. Орхиектомията често се извършва заедно с вагинопластика, въпреки че може да се направи и самостоятелно.
 • Хирургия за феминизиране на гласа: Операцията за феминизиране на гласа се прави, за да се промени височината на гласа. По време на операция ларингологът ще оперира гласните ви струни, за да промени дължината, размера или стегнатостта. Това прави гласа ви по-висок.
 • Лицеви операции: Различни процедури за пластична хирургия могат да се използват, за да промените формата на лицето си. Например, можете да изберете лифтинг на лицето, инжекции с ботокс или корекции на челюстта и веждата. Това често се нарича операция за феминизация на лицето.

Тези хирургични опции дават незабавни резултати, въпреки че често ще ви трябват дни или седмици, за да видите пълната разлика, тъй като ще трябва да се възстановите от операцията.

Въпреки това, достъпът до операция на първо място може да бъде мястото, където се крие трудността. В зависимост от вашето местоположение може да сте в списък на чакащи за няколко месеца.

Долния ред

Всеки транс човек е различен и вашият медицински преход – ако решите да преминете медицински – ще бъде уникален за вашите индивидуални цели и преживявания.

Независимо дали изберете медицински или социален преход, няколко хирургични и нехирургични опции могат да ви помогнат да се чувствате по-комфортно в тялото си.


Сиан Фъргюсън е писател на свободна практика за здравето и канабиса, базиран в Кейптаун, Южна Африка. Тя е страстна за това да даде възможност на читателите да се грижат за психическото и физическото си здраве чрез научно обоснована, емпатично поднесена информация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss