Има ли връзка между алкохола и кървенето от матката?

Докато алкохолът може да повлияе на няколко хормона, участващи в менструацията, точният му ефект върху кървенето от матката не е ясен.

Абнормното маточно кървене (AUB) се отнася до обилна менструация или кървене или зацапване между менструациите. Много неща могат да допринесат за AUB, от страничните ефекти на лекарствата до ендометриозата.

Алкохолът също може да допринесе за AUB, но точната връзка не е напълно ясна.

Ето по-отблизо потенциалните връзки между алкохола и кървенето от матката, какво друго може да причинява вашите симптоми и кога да потърсите медицинска помощ.

Може ли алкохолът да причини кървене между менструациите?

Изследванията около употребата на алкохол и менструацията са ограничени и противоречиви.

По-стара преглед на изследването от 2002 г. се основава на изследвания от 70-те и 80-те години на миналия век, които предполагат връзка между употребата на алкохол и менструалните нередности, дори при ниска употреба на алкохол.

По-скорошно проучване от 2014 г. обаче стигна до различно заключение. То включваше интервюиране на 80 000 бременни датски жени относно техните менструални цикли преди бременността и консумацията на алкохол.

Тези, които не пият, съобщават за повече менструални нередности, отколкото тези, които пият. Имайте предвид, че авторите отбелязват, че това не означава, че пиенето на алкохол ще намали риска от менструални нередности.

А Кохортно проучване от 2015 г стигна до подобни заключения. Докато умерената консумация на алкохол води до повишени нива на естроген, тестостерон и лутеинизиращ хормон, тези увеличения нямат никакви краткосрочни ефекти върху функцията на менструалния цикъл, включително кървене от матката. Няма значителна разлика в менструалната функция между препиването и непиенето.

Въз основа на наличните ограничени изследвания изглежда, че случайното пиене, дори в умерена степен, вероятно няма да причини AUB.

Но са необходими повече изследвания, за да се разберат потенциалните ефекти от тежката консумация на алкохол или прекомерното пиене върху AUB.

Може ли да утежни цикъла ми?

Пиенето на алкохол може да увеличи естрогена в тялото ви. Естрогенът стимулира растежа на лигавицата на матката. Колкото повече от тази лигавица има за отделяне в началото на следващия менструален цикъл, толкова по-тежък е цикълът.

Колкото повече алкохол консумирате, толкова по-голямо е увеличението в естроген.

Пиенето от време на време вероятно няма да повлияе на потока ви, но умереното до тежко пиене може да има по-голямо въздействие.

Какво друго може да се случи?

Тежката консумация на алкохол може да причини симптоми, които имитират тези на менструални спазми или AUB.

Например, тежката консумация на алкохол може да причини гастрит или възпаление на стомаха. Това може да причини коремна болка и подуване, като и двете лесно могат да бъдат сбъркани със симптоми на менструация.

Дългосрочната тежка употреба на алкохол също може да доведе до увреждане на бъбреците. Това може да доведе до хематурия или кръв в урината, което може да наподобява маточно кървене.

Други причини за AUB

Докато алкохолът може да играе роля в AUB за някои хора, много други неща също могат да го причинят. Те включват:

 • Проблеми с овулацията: Липсата на овулация може да причини натрупване на ендометриума, тъканта, която покрива матката и се отделя всеки месец по време на менструация. Това може да доведе до тежко или нередовно менструално кървене. Някои възможни причини за проблеми с овулацията включват:

  • синдром на поликистозни яйчници (PCOS)
  • понижена активност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм)
  • хормонални промени по време на пубертета
  • перименопауза
 • Хормонален контрол на раждаемостта: Хормоналните методи за контрол на раждаемостта могат да причинят пробивно кървене, което е кървене, което се появява между менструациите.
 • Кисти на яйчниците: Кистата на яйчника е пълна с течност торбичка, която се развива върху яйчник. Повечето кисти на яйчниците не причиняват никакви проблеми и изчезват сами. Разкъсаната киста обаче може причина АУБ.
 • Доброкачествени образувания на матката: Фиброидите и полипите са неракови образувания, които могат да се образуват вътре в матката или на шийката на матката. И двете могат да причинят обилно или нередовно менструално кървене.
 • Ендометриална интраепителна неоплазия (EIN): При EIN, лигавицата на матката става твърде дебела, което може да доведе до AUB. Медицинските специалисти наричат ​​EIN предраково състояние, тъй като може да прогресира до рак на ендометриума без лечение.
 • Рак на ендометриума: По-рядко AUB може да бъде ранен симптом на рак на ендометриума. Обикновено лекарите откриват заболяването в ранните му стадии, когато лечението е най-ефективно.

Кога да потърсите грижи

Помислете за разговор със здравен специалист за всякакви промени в менструалния ви цикъл, включително нередовно кървене, зацапване между менструациите или по-тежки менструации. Те могат да ви помогнат да определите основната причина и да ви насочат към всички необходими лечения.

Ако изпитате епизод на много тежко маточно кървене – или между циклите, или по време на обичайния ви – потърсете незабавно медицинска помощ.

Долния ред

Ако забележите кървене от матката след пиене на алкохол, малко вероятно е това да е пряк резултат от пиенето.

Повечето случаи на AUB се дължат на други фактори, като хормонални колебания, използване на хормонален контрол на раждаемостта или наличие на основно заболяване.

Все пак алкохолът може да допринесе за хормонални колебания, които повишават естрогена и други хормони, което може да повлияе на вашия цикъл.

Ако получите AUB, говорете със здравен специалист, за да определите причината. Докато някои причини преминават сами, други може да изискват лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss