Избягвате ли докосване с псориатичен артрит? Какво трябва да знаете

Псориатичната болест, която включва псориазис и псориатичен артрит (PsA), причинява физически симптоми, които включват кожата и ставите. Може също така да има психологически и емоционални ефекти.

Проучване от 2017 г. предполага, че значителен процент от хората, които имат псориазис или PsA, избягват докосване поради физическа болка, тревожност, смущение и други причини. Това се нарича отвращение от докосване или избягване на докосване.

Отвращение от допир може да направи по-трудно преживяването на интимност в отношенията. Освен това може да повлияе на качеството на живот на човека. Ако имате псориазис, има начини да се справите с избягването на допир. Това може да включва общуване с вашия партньор, следване на вашия план за лечение и достигане до други, живеещи с псориазис.

Какво е избягване на допир?

Някои хора изпитват отвращение към докосване или нежелание да изпитват допир от някого. Тъй като хората може да преживеят това по различен начин, има няколко научни начина за измерване. Въпросникът за избягване на докосване (TAQ) и мярката за избягване на докосване (TAM) са два примера.

Има много различни причини, поради които хората се различават по това доколко се наслаждават или искат да изпитват допир. Някои култури или общности са склонни да се занимават с физическо изразяване по-често, според a Проучване от 2020 г. Изследователите също така отбелязват, че по-младите хора са склонни да искат повече докосване.

Медицински състояния като хронична болка и депресия могат да направят някой по-малко склонен да покани или да приветства докосването. Ако живеете с псориазис или PsA, не сте сами, ако понякога изпитвате избягване на допир.

Хафефобия

Някои хора с избягване на допир може също да имат хафефобия.

Хафефобията е специфична фобия, която включва чувство на безпокойство при идеята за докосване или очакване на допир.

Както и с други тревожни разстройства, ако имате хафефобия, може активно да избягвате докосването. Идеята да бъдете докоснати може да ви причини много притеснения. Може да изпитате симптоми на пристъп на тревожност, като сърцебиене, изпотяване и чувство, че не можете да се справите.

Можете да получите помощ за хафефобия чрез доставчик на психично здраве. Това може да бъде опция, която да проучите заедно с плана си за лечение на псориазис или PsA. Някои стратегии за лечение на хафефобия включват когнитивна поведенческа терапия, лекарства и терапия с експозиция.

Избягване на допир при псориазис

Много хора с псориазис изпитват избягване на допир.

Проучване от 2017 г., базирано на онлайн проучване, проведено от Националната фондация за псориазис (NPF), установи, че 48,2% от 1109 респонденти избягват докосване или избягват докосване.

Участниците бяха попитани дали през предходните 2 седмици са избягвали да докосват някого или някой е избягвал да ги докосва заради вида и усещането на кожата им.

Участниците са в различни възрастови групи, от 18 до над 65 години, но повечето участници са идентифицирани като бели (89,5%) и жени (70,1%).

Избягването на допир може да бъде изпитано и от хора, които имат PsA.

Избягване на допир с PsA

Изследванията са установили, че симптомите на PsA имат емоционален ефект. Тези чувства могат да доведат до промени в интимните отношения, включително промени в сексуалната функция или желание за интимно докосване.

А Проучване от 2019 г от 439 души с PsA установиха, че ставните и кожните симптоми могат да повлияят негативно на качеството на живот на човека. Хората в проучването казаха, че симптомите на PsA са повлияли на това как те мислят за себе си и как другите ги гледат.

Авторите на a Проучване от 2020 г откриха по-висок риск от еректилна дисфункция (ЕД) сред мъжете с PsA. Те отбелязаха по-ранни изследвания за психологическото въздействие на PsA, но не направиха убедителна връзка между емоционалните ефекти на PsA и ЕД.

В по-малък Проучване от 2019 г от жените с PsA, 67% от 33 участници са имали сексуални предизвикателства.

Тъй като хората с PsA и псориазис са различни и изпитват своите състояния по различен начин, има много причини, поради които някой може да изпитва избягване на допир.

Причини за избягване на допир

Хората с PsA и псориазис могат да изпитат редица емоционални и физически симптоми, които водят до избягване на допир. Болката и срамът са само два примера.

Болка и физическа чувствителност

Хората може да избягват докосване, когато изпитват физически дискомфорт от псориазис. Проучването от 2017 г., споменато по-рано, установи, че избягването на докосване е по-често при хора с по-силен сърбеж. Дори и да нямате силен сърбеж, може да ви накара да се чувствате неудобно при допир по време на обостряне на псориазис.

При интимни връзки хората могат да изпитат избягване на докосване поради псориазис върху или около областта на слабините и гениталиите.

В допълнение, полов акт или друга сексуална активност може да причини физическа болка, която може да повлияе и на емоционалния аспект на връзката.

Срам, неудобство или безпокойство

Емоциите на срам или неудобство също могат да доведат до отвращение от докосване. Изследователи в проучването от 2017 г. установиха, че избягването на докосване е по-високо сред хората, които имат псориазис на видими участъци от кожата като лицето, шията, ръцете и скалпа.

Ако започвате нова връзка или изпитвате влошаващи се симптоми на псориазис, докато вече сте във връзка, може да се притеснявате, че ще бъдете отхвърлени. Този страх обикновено е неоснователен, но все пак може да причини голямо страдание на много хора, което предполага, че има и психологически аспект на псориазиса.

Как да се справя

Редица стратегии могат да ви помогнат да преодолеете избягването на допир. Това от своя страна може да намали безпокойството в отношенията и в ежедневието.

Стратегиите включват:

  • Говорете с партньора си: Можете да им кажете, че имате псориазис и да говорите за това как ви засяга както физически, така и психически. Споделете информация (статии, проучвания) за псориазис с тях, ако не са запознати със състоянието. Тази комуникация може да ви помогне да се почувствате по-комфортно първия път, когато сте интимни с нов човек.
  • Вземете мерки за намаляване на болката: Локалните лекарства за интимни зони могат да помогнат за намаляване на болезнения полов акт. Вашият лекар или фармацевт може да препоръча безопасно и ефективно лечение.
  • Подгответе се да отговорите на въпроси за псориазис: Понякога близки приятели или членове на семейството може да имат въпроси, но не желаят да ги зададат или просто не знаят откъде да започнат. Можете да споделите това, което сте научили, включително факта, че състоянието не е заразно.
  • Лекувайте псориазис или PsA: Придържането към план за лечение може да помогне за намаляване на честотата и тежестта на пристъпите на псориазис или PsA. По-новите лекарства могат да помогнат. Проучване от 2022 г. установи, че лечението с иксекизумаб подобрява умерения до тежък генитален псориазис и намалява избягването на допир.
  • Присъединете се към група за поддръжка: Говоренето за избягване на докосване с други в общността на PsA може да помогне за намаляване на чувството за изолация. Може също да откриете нови начини за справяне.
  • Работете с a специалист по психично здраве: Съветник или терапевт може да ви помогне да научите техники за управление на всякакви емоции, които идват с псориазис и PsA.

Избягването на допир често се среща при хора с псориазис или PsA. Това може да повлияе на интимните отношения и емоционалното благополучие. Можете да намерите подкрепа, като се свържете с други хора с псориазис, консултирате се с специалист по психично здраве и следвате план за лечение на псориазис.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss