Заболяване на очите на щитовидната жлеза: Симптоми, причини, лечение и др

Рискът от загуба на зрението от заболяване на тиреоидното око (TED) е нисък, но симптомите могат да доведат до по-сериозни проблеми без лечение. Консултирайте се с очен лекар, ако изпитвате продължаващо дразнене на очите, изпъкване на очите или отдръпване на клепачите.

Getty Images

Изпъкнали, червени очи. Клепачи, които не се затварят напълно. Двойно виждане. Това са някои ясни симптоми на заболяване на очите на щитовидната жлеза.

Тази статия ще предостави повече информация за заболяването на очите на щитовидната жлеза като цяло и какво може да искате да знаете, ако изпитвате симптоми или проучвате лечения, които да обсъдите с вашия здравен екип.

Какво е заболяване на очите на щитовидната жлеза?

Заболяването на очите на щитовидната жлеза (TED) е очно заболяване в резултат на болестта на Грейвс.

Болестта на Грейвс, автоимунно състояние, възниква, когато автоантитела се свързват с щитовидната жлеза и стимулират освобождаването на твърде много хормони на щитовидната жлеза в тялото. Същите автоантитела, които атакуват щитовидната жлеза, могат да се свържат със структурите в очната кухина, възпалявайки мускулите и тъканите около очите.

Това причинява ясните симптоми на TED: изпъкнали очи и клепачи, които не се затварят напълно.

Известен под други имена

TED също често се нарича очна болест на Грейвс. В медицинската литература ще го намерите също като:

 • Орбитопатия на Грейвс
 • Офталмопатия на Грейвс
 • орбитопатия, свързана с щитовидната жлеза
 • тиреоидна офталмопатия

TED има две фази:

Активна фаза

По време на активната фаза може да изпитате активно подуване и възпаление на очите. Тази фаза може да продължи от месеци до години. Симптомите могат да варират по интензитет с течение на времето.

Хронична фаза

По време на тази хронична фаза симптомите се стабилизират. Докато промените в симптомите спират по време на хроничната фаза, физическите промени в очите и клепачите могат да продължат.

Признаците и симптомите на заболяване на очите на щитовидната жлеза могат да продължат дълго след като проблемът с щитовидната жлеза е бил лекуван.

Между 3% и 5% от хората с TED са изложени на риск от трайно увреждане на зрението поради компресия на зрителния нерв, причинена от подуване на тъканите на очната кухина. Увреждането може също да бъде резултат от язви на роговицата, причинени от хронично излагане поради неспособността на клепачите да се затворят напълно.

Какви са симптомите на заболяване на очите на щитовидната жлеза?

Най-видимият симптоми на TED са:

 • изпъкнали очи
 • подпухнали клепачи
 • клепачи, които се дръпват назад повече от обикновено или не се затварят напълно

Хората с TED също могат да изпитат:

 • сухи очи
 • двойно виждане
 • светлочувствителност
 • болка или натиск в очите
 • затруднено движение на очите, за да виждате наоколо

Заболяването на щитовидната жлеза обикновено засяга и двете очи, но може да се появи и в едното око.

Лекарят може да диагностицира TED по време на задълбочен физически очен преглед. Ако проблемите с щитовидната жлеза не са диагностицирани, но се подозират, може да е необходим тест за щитовидната жлеза като последващо действие.

Какво причинява това очно заболяване?

Докато заболяването на очите на щитовидната жлеза е резултат от имунната система на тялото, която атакува и възпалява мускулите и тъканите около очите, не е ясно какво предизвиква този отговор.

Следното рискови фактори може да увеличи риска от заболяване на очите на щитовидната жлеза:

 • с фамилна анамнеза за болест на Грейвс
 • имащи други автоимунни заболявания — като тиреоидит на Хашимото, витилиго, диабет тип 1, автоимунен гастрит и ревматоиден артрит — в допълнение към болестта на Грейвс
 • пушене или излагане на пасивно пушене
 • да бъдеш жена
 • да сте на възраст под 40 години
 • с предшестващо лечение с радиоактивен йод

Лечения

Различни лечения са на разположение за лечение на заболяване на очите на щитовидната жлеза. Тези лечения включват капки за очи без рецепта (OTC), лекарства, промени в начина на живот, операция и в редки случаи радиация.

Лечението на основния проблем с щитовидната жлеза също може да облекчи симптомите.

Капки за очи и лекарства

OTC капки за очи, понякога наричани изкуствени сълзи, обикновено се използват за намаляване на сухотата и дразненето на очите.

През 2020 г., Администрация по храните и лекарствата (FDA) одобрен Tepezza (тепротумумаб-trbw), лекарство за лечение на заболяване на очите на щитовидната жлеза при възрастни. Това биологично лекарство се прилага интравенозно. При клинични изпитвания Tepezza значително намалява изпъкването на очите, често срещан симптом на заболяване на щитовидната жлеза.

Промени в начина на живот

Някои промени в начина на живот също могат да подобрят вашите симптоми. Вашият лекар може да предложи следното:

 • елиминиране на излагането на дим (както от пушене, така и от пасивно пушене)
 • носенето на слънчеви очила в отговор на чувствителността към светлина
 • спите с повдигната глава, за да предотвратите подпухналостта на очите
 • затваряне на клепачите или носене на маска за очи, докато спите, за да предотвратите сухота в очите
 • носенето на специални очила, предписани за двойно виждане

хирургия

Лекарят може да препоръча хирургични процедури за справяне с по-тежки симптоми. Процедурите включват:

 • Хирургия за орбитална декомпресия: Тази процедура прави очната кухина по-голяма, облекчава натиска върху зрителния нерв и връща окото в правилната му позиция. Целта е запазване на зрението, функцията на очите и комфорта. Това не променя клиничния ход на основното заболяване.
 • Хирургия на клепачите: Тази процедура може да помогне за предотвратяване на издърпването на клепачите назад твърде много или непълното им затваряне.

В изключително редки случаи може да се използва насочена лъчева терапия за намаляване на отока.

Какви са перспективите за някой със заболяване на щитовидната жлеза?

относно 1 на 3 души с болестта на Грейвс ще се развие свързано заболяване на очите. Въпреки че заболяването на щитовидната жлеза рядко води до загуба на зрението, то не е напълно безрисково.

Симптомите често са леки и могат да изчезнат сами след 1 или 2 години. Въпреки това е важно да говорите с Вашия лекар, ако получите някакви симптоми на TED.

Ако подуването на орбитата, което идва с TED, притисне оптичния нерв или ако се развият язви на роговицата от експозицията, зрението ви може да бъде засегнато.

Често задавани въпроси

Кой е най-вероятно да получи заболяване на очите на щитовидната жлеза?

Според някои изследвания хората, които са най-застрашени от развитие на заболяване на очите на щитовидната жлеза, са хората на възраст между 45 и 65 години, възрастните жени и хората, които пушат.

Какви са първите признаци на заболяване на щитовидната жлеза?

Първите признаци или симптоми на заболяване на щитовидната жлеза са: изпъкнали очи, зачервени и раздразнени очи, клепачи, които не се затварят напълно и двойно виждане.

Какво отключва заболяването на очите на щитовидната жлеза?

Както болестта на Грейвс, така и заболяването на окото на щитовидната жлеза са автоимунни състояния. Смята се, че същите автоантитела, които стимулират щитовидната жлеза да освобождава излишък от хормони на щитовидната жлеза, са причина.

Други автоимунни състояния като диабет тип 1, ревматоиден артрит и тиреоидит на Хашимото също се смятат за причини.

Ако започнете да забелязвате често срещани симптоми на TED – като дразнене на очите, изпъкнало око или невъзможност да затворите напълно клепачите си – важно е да говорите с вашия лекар или екип за очни грижи.

Въпреки че TED рядко причинява загуба на зрение, може да бъде неудобно. Вашият лекар или екип за очни грижи може да определи план за лечение, който работи за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss