Животозастрашаващо състояние ли е високият холестерол?

Високият холестерол, по-специално високият LDL („лош“) холестерол, е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. В резултат на това високият холестерол може да играе ключова роля при животозастрашаващи състояния като инфаркт и инсулт.

Нивата на холестерола обаче често могат да бъдат намалени чрез комбинация от диета, упражнения и, ако е необходимо, лекарства. Ключът е да работите с Вашия лекар за справяне с нивата на холестерола, както и с други рискови фактори за сърдечно-съдови усложнения.

Тази статия ще разгледа по-отблизо защо високият холестерол може да бъде опасен за вашето здраве и какво можете да направите, за да намалите риска от усложнения.

Може ли високият холестерол да бъде животозастрашаващ?

При правилните нива холестеролът всъщност е основно вещество в тялото ви. Той играе важна роля в изграждането на клетките, производството на хормони и подпомага храносмилането.

Но холестеролът може да бъде и вреден, ако в кръвта ви циркулира твърде много.

Основният риск за здравето, свързан с високия холестерол, е образуването на мастни отлагания, известни като плака. Тази плака може да се натрупа по вътрешните стени на вашите артерии – кръвоносните съдове, които пренасят кръвта от сърцето ви към останалата част от тялото ви.

Когато се натрупа плака, това може да доведе до стесняване и по-малко гъвкавост на артериите ви. Това се нарича атеросклероза и може да повиши риска от инфаркт и инсулт, както и други сериозни усложнения.

Какво се счита за висок холестерол?

И така, как да разберете дали вашият холестерол е на правилното ниво? Единственият начин да разберете със сигурност е да си направите кръвен тест.

Този кръвен тест е известен като липиден панел или липиден профил. Той измерва нивата на липиди (мазнини) в кръвта Ви, които влияят върху нивото на холестерола. Това включва:

 • Липопротеини с ниска плътност (LDL) холестерол: LDL холестеролът се счита за “лошия” тип холестерол. Това е така, защото наличието на твърде много от него в кръвта ви може да доведе до натрупване на мастни отлагания (плака) по стените на артериите ви.
 • Липопротеини с висока плътност (HDL) холестерол: HDL холестеролът се счита за „добър холестерол“, тъй като помага за преместването на LDL холестерола от кръвта и обратно в черния дроб, където може да бъде изхвърлен от тялото ви. В идеалния случай нивата на HDL холестерол трябва да бъдат 40 mg/dL или по-високи.
 • Триглицериди: Триглицеридите са кръвни мазнини, които са подобни на холестерола, но не помагат за поддържане на клетките или производството на хормони. Триглицеридите носят неизползвани калории от храната, която ядете.
 • Общ холестерол: Общият холестерол е сумата от нивата на LDL и HDL и 20% от триглицеридите. The Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщава, че повече от една трета от възрастните в Съединените щати имат висок общ холестерол.

Какво се счита за висок холестерол?

Според Националната библиотека по медицина нивото на холестерола може да се счита за високо или гранично високо, ако:

 • общият холестерол е над 200 mg/dL
 • Нивото на LDL холестерола е над 130 mg/dL
 • нивото на триглицеридите е над 150 mg/dL

Следните животозастрашаващи усложнения могат да бъдат причинени от високи нива на холестерол.

Високо кръвно налягане

Високо кръвно налягане (хипертония) означава, че силата на кръвта срещу стените на артериите е по-висока, отколкото би трябвало да бъде. Стеснените, по-твърди артерии, причинени от висок холестерол и натрупване на плаки, са основните причини за високо кръвно налягане.

Високото кръвно налягане може да доведе до инсулт или инфаркт. И двете събития могат да бъдат фатални, ако са достатъчно тежки или ако не получите подходящо лечение навреме. Според Американска сърдечна асоциацияхипертонията също е рисков фактор за:

 • увреждане на очите, което може да доведе до загуба на зрението
 • сърдечна недостатъчност, която е сериозно отслабване на сърдечния мускул

 • сексуална дисфункция

Сърдечен удар

Когато една или повече от коронарните артерии – артериите, които доставят кръв към сърдечния мускул – се стесняват поради атеросклероза, рискът от инфаркт се увеличава значително.

Един от основните рискове е, че плаката, която е изградена върху стената на артерията, ще се спука. Това може да предизвика освобождаването на определени кръвни клетки и протеини, които се втурват към мястото на разкъсването и образуват кръвен съсирек. Когато това се случи, съсирекът може да блокира нормалния приток на кръв към сърцето.

Въпреки че много хора успяват да преживеят сърдечен удар, в някои случаи сърцето изпитва такъв глад за богата на кислород кръв, че това води до тежки усложнения или смърт.

Според изследвания около 12% хора в Съединените щати, които са получили инфаркт, умират от събитието.

Удар

Има два основни вида инсулт, като и двата могат да бъдат фатални:

 • Хеморагичен инсулт: Този инсулт възниква, когато кръвоносен съд в мозъка се разкъса, изтичайки кръв в близката мозъчна тъкан.
 • Исхемичен инсулт: Този инсулт възниква, когато артерия, доставяща кръв към мозъка, се блокира.

И при двата вида инсулт високият холестерол може да бъде причина.

Атеросклерозата може да отслаби кръвоносните съдове, което ги прави по-вероятно да се разкъсат. В допълнение, разкъсване на плака и последващо образуване на кръвен съсирек може да възникне в артерия в мозъка или в каротидните артерии, които носят кръв до мозъка от двете страни на шията.

CDC съобщава, че около 1 на 6 смъртни случая сред хората със сърдечно-съдови заболявания се дължи на инсулт.

Периферно съдово заболяване (PVD)

Натрупването на плака от артериосклероза също може да доведе до стесняване на кръвоносните съдове в крайниците. Това е известно като периферно съдово заболяване (PVD).

Това състояние може да бъде болезнено, тъй като мускулите получават по-малко кръвен поток от обикновено. Намаленият кръвен поток може да причини увреждане на тъканите и дори смърт на тъканите, което може да доведе до ампутация на крайник.

PVD може също така да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци, което в крайна сметка може да се окаже фатално, ако съсирекът премине от крака към белите дробове, например, което води до белодробна емболия.

Според а 2018 проучванебелодробните емболии причиняват около 100 000 смъртни случая в Съединените щати всяка година.

Заболяване на бъбреците

Една от основните функции на бъбреците е да филтрират отпадъчните вещества и токсините от кръвта и в крайна сметка от тялото. Високите нива на холестерола са свързани с лоша филтрация и по-висок риск от бъбречно заболяване.

Бъбречното заболяване е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и инфаркт.

Ако не се лекуват ефективно в началото, бъбречните проблеми могат да доведат до хронично бъбречно заболяване (ХБН).

А Проучване от 2019 г предполага, че смъртността при лица с ХБН е значително по-висока, отколкото при подобни индивиди с диабет или хипертония и без ХБН.

Как да избегнем усложненията на високия холестерол

Въпреки че е рисков фактор за много сериозни здравословни проблеми, високият холестерол е управляемо състояние за повечето хора.

Може да успеете да предотвратите холестерола да причини сериозни здравословни проблеми, като предприемете следните стъпки:

 • Проверете холестерола си: Не забравяйте да проверите LDL, HDL, триглицеридите и общия холестерол като част от годишния си физически преглед. Ако работите активно, за да контролирате холестерола си, Вашият лекар може да Ви посъветва да проверявате холестерола си по-често.
 • Яжте здравословна за сърцето диета: За да предпазите здравето на сърцето си и да намалите риска от висок холестерол, помислете за спазване на хранителен план като средиземноморската диета или диетата за диетични подходи за спиране на хипертонията (DASH). И двата плана за хранене се фокусират върху ястия, богати на зеленчуци, плодове, постни протеини, пълнозърнести храни и нискомаслени млечни продукти.
 • Упражнявайте се редовно: Редовните упражнения също могат да помогнат за повишаване на нивата на HDL холестерола. Това от своя страна може да помогне за понижаване на вашия LDL холестерол. За да получите най-много награди от упражненията, опитайте се да сте физически активни поне 30 минути на ден, през повечето дни от седмицата. Можете да разделите това на 15-минутни рутинни упражнения два пъти на ден, ако ви е трудно да вместите 30-минутна тренировка в графика си.
 • Откажете пушенето: Пушенето може да повлияе негативно на вашето здраве по много начини. Не само може да повиши риска от рак и белодробни заболявания, но също така може да втвърди кръвоносните ви съдове, което улеснява натрупването на холестеролни плаки по стените на артериите.
 • Вземете вашето лекарство за холестерол: Ако сте били диагностицирани с висок холестерол, Вашият лекар може да е предписал лекарства за понижаване на LDL. Статините са най-широко използваните от тези лекарства. Многобройни проучвания, включително a Проучване от 2021 г на хора над 60-годишна възраст предполагат, че употребата на статини е свързана със значително по-ниски рискове от смъртност. Ако статините причиняват нежелани реакции, има други възможности за лечение.

Долния ред

Високият холестерол е състояние, което няма симптоми, но може лесно да се диагностицира с кръвен тест.

Но дори и без забележими симптоми, високият холестерол може значително да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания и други животозастрашаващи здравословни проблеми.

Като промените начина си на живот, приемате лекарства за понижаване на холестерола и следвате съветите на Вашия лекар, можете да понижите холестерола си и да намалите риска от потенциално фатални събития, като инфаркт или инсулт.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss