Доктор Op-Ed: Развитие на разбирането на типа кожа за възприемане на истинското разнообразие

колаж от различни квадрати с цвят на кожата с индивиди с различни тонове на кожата във всеки
Leire Cavia/Stocksy United (горе вдясно); ohlamour studio/Stocksy United

В почти всеки голям град в САЩ можете да погледнете на претъпкана улица и да видите разнообразие от разнообразие, което би било нечувано само преди сто години.

Америка често е наричана „тенджера за топене“ поради своята история на имиграция и разнообразието от култури и традиции, които са намерили дом на нейните брегове.

И все пак, за да почетем наистина различните хора, които живеят тук, първо трябва да ги видим.

Това започва с начина, по който говорим, разбираме и класифицираме тена на кожата, от медицинската общност до грижата за кожата и след това.

Какви са типовете кожа на Фицпатрик?

Както е сега, голяма част от колективното разбиране за тена на кожата е продиктувано от Типовете кожа на Фицпатрик (FST). Ако сте били на дерматолог, може да сте запознати с тях.

Скалата на Fitzpatrick Skin Type (FST) беше разработен през 1972 г от Томас Фицпатрик като средство за определяне на вероятността различните нюанси на кожата да изгорят или да не изгорят при излагане на слънчева светлина или по време на фототерапия.

По време на изобретяването на скалата, пациентите на Фицпатрик първоначално са били бели хора, изобразявайки скала от I до IV, която отразява по-светлите тонове на кожата. През 1988 г. бяха добавени V и VI, за да включат по-тъмните тонове на кожата.

6-те типа означават количеството меланин, което присъства в кожата. Това определя колко вероятно е кожата да изгори при излагане на UV радиация, включително слънце и други форми на светлинна терапия.

Тип I има най-малко количество меланин и е най-вероятно да изгори, докато склонността към изгаряне от тип VI е по-малка поради наличието на повече меланин.

FST се използва в различни клинични условия за:

  • процедури като лазери
  • премахване на татуировки
  • химически пилинг
  • разработване на продукти за грижа за кожата
  • оценка на риска от рак на кожата

Ограниченията на типовете кожа на Фицпатрик

Въпреки че FST все още се използва широко в медицинската общност, той има ограничения, които не бива да се пренебрегват.

Първо, то включва субективно, самостоятелно докладвано проучване. Въпросите в рамките на FST, свързани със слънчево изгаряне, честота на тен и други, могат лесно да бъдат изтълкувани погрешно.

Проучвания са показали, че има липса на надеждност в отговорите на тези специфични въпроси, особено що се отнася до различни култури и раси.

ВтороFST не разглежда по-нюансираните кожни реакции към фототерапията – като дразнене, чувствителност и сърбеж – които могат да бъдат по-изразени при по-тъмни тонове на кожата.

Според изследване от 2020 г. има специални съображения, необходими при третиране на цветна кожа. Например, Националната фондация за псориазис отбелязва, че по-тъмните тонове на кожата може да изискват по-високи дози фототерапия и че много практикуващи може да се чувстват неудобно да го правят поради липса на опит с тези типове кожа.

За да направите това, въпросите могат да бъдат преразгледани, за да се обърне внимание на целия спектър от реакции, които се проявяват в различна степен при различните типове кожа.

Влияние извън лекарския кабинет

FST е често използван стандарт в клинични условия за обсъждане на различни тонове на кожата, от бледо до тъмно. Тези 6 типа кожа или тона са широко разпространени дори извън клиничните условия.

FST тоновете на кожата са били използвани от технологичните компании като набор от данни за изграждане на алгоритъма в продукти и услуги като Google Търсене и снимки, според статия на Reuters.

Наличието на само 6 типа кожа обаче създаде предизвикателства и ограничения за AI и машинното обучение. Освен това в статията се отбелязва, че наличието на четири категории за бяла кожа и по една за черна и кафява кожа пренебрегва разнообразието сред цветнокожите.

В резултат на това Google приема скалата за тонове на кожата на монаха. Това е разширена скала, която отразява в по-голяма степен действителното разнообразие от тонове на кожата.

Бразилският фотограф Анджелика Дас на предварителния преглед на изложбата „Природата на цвета“, Американски природонаучен музей, Ню Йорк, САЩ – 03 март 2020 г. От Ванеса Карвало/Shutterstock

В своя проект Humanae, бразилската художничка Анжелика Дас комбинира хиляди снимки с различни тонове на кожата с цветовата система Pantone (PCS), предназначена да стандартизира цветовете за идентифициране и съпоставяне в печатни материали. Работата на Dass предизвиква начина, по който мислим за тоновете на кожата и етническата принадлежност.

Объркващ цвят и раса

Как една клинична скала, първоначално предназначена да определи реакцията на кожата към слънчева светлина, се превърна в стандарт за идентифициране на тена на кожата, често смесван, за да се определи етническата и расовата принадлежност?

Анонимно проучване сред дерматолози, проведено от д-р Сюзън Тейлър и колеги, 31 процента казаха, че използват FST, за да опишат расата или етническата принадлежност на пациента.

Pew Research съобщи, че половината от населението на САЩ ще бъде от неевропейски произход до 2050 г.

Освен това Бюрото за преброяване на населението на САЩ отбелязва, че процентът на хората, които съобщават за множество раси, се е увеличил повече от всяка друга група с една раса, от 2,9 процента от населението (9 милиона души) през 2010 г. на 10,2 процента от населението (33,8 милиона души ) през 2020 г.

Актуализиране на начина, по който виждаме тена на кожата

Тъй като разликата в тоновете на кожата се размива, трябва да разширим мисленето си извън използването само на FST.

Трябва да разпознаем първоначалното му намерение и да вземем знанията от това, което сме научили в областта на здравето на кожата, за да разработим по-добри начини за обсъждане на тоновете на кожата.

Клинично тази работа продължава. Трябва обаче да преведем и приложим тези знания за използване при разработването на продукти за грижа за кожата, терапиите и медицинското образование.

Както клинично, така и културно, трябва да се възползваме от възможността да погледнем и на FST с нова перспектива.


Джени Ю се присъединява към екипа по медицински въпроси на Healthline с опит в клиничните изследвания, образованието и клиничната практика. Има опит в клиничните операции, изследователските процеси и иновациите. Нейната страст е да обучава в областта на условията, превенцията и здравето. Нейната роля в екипа за медицинска почтеност е да гарантира точно и последователно медицинско съдържание в стратегическия растеж на Healthline.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss