Въздействието на психичните заболявания в чернокожата общност и как можем да го променим

Когато чернокожите страдат от проблеми с психичното здраве, това често идва заедно с уникален набор от бариери пред диагнозата и лечението.

Млад чернокож държи голям лист, за да скрие частично лицето си.
Илюстрация от Бретан Ингланд

Психичното здраве се превърна във все по-важна тема през последното десетилетие, като повече хора от всякога открито обсъждат своя опит, живеещ с психични заболявания. Но по-често, отколкото не, тези дискусии са склонни да пренебрегват въздействието, което психичните заболявания могат да имат върху малцинствата, особено чернокожата общност.

Говорихме с д-р Франческа К. Оуо, LCPC, LMHC, лицензиран терапевт, специализиран в лечението на двойки и семейства на BIPOC (чернокожи, местни и цветнокожи), за въздействието на психичните заболявания върху чернокожите общности – включително как можем най-добре преодоляваме празнината, за да осигурим подходящи грижи за психичното здраве на чернокожите в Америка.

Как психичното здраве засяга чернокожите общности?

Психичните състояния засягат хора от всякаква расова и етническа принадлежност. В чернокожите общности обаче психичните заболявания са широко разпространени и могат да имат безброй отрицателни социални и икономически въздействия, споделя Owoo.

Щракнете тук, за да научите повече за психичното здраве в чернокожата общност.

Тя обяснява, че дългата история на системен расизъм и потисничество не само е влошила психичните заболявания в чернокожите общности, но е довела и до по-високи нива на самоубийства, особено сред по-младите чернокожи. И не само влошаването на психичното здраве оказва влияние върху тези общности – това е и липсата на достъп до подходящо лечение.

Например, едно скорошно проучване установи, че в допълнение към повишените нива на тревожност и депресия, много чернокожи американци са изправени пред повишени бариери пред лечението по време на пандемията от COVID-19 (като липса на достъп до услуги и медицинска дискриминация), което затруднява получаването на правилна диагноза и адекватно лечение.

Как изглеждат психичните заболявания в чернокожата общност?

„След убийството на Джордж Флойд и последвалото му въздействие върху расовите отношения в САЩ, афро-американците са имали по-високи нива на тревожност, депресия и посттравматично стресово разстройство (ПТСР)“, обяснява Owoo.

Тя е подкрепена от a Проучване от 2021 г което установи, че чернокожите хора са по-склонни да изпитат увеличаване на лошото психично здраве след инциденти на публично расово мотивирано насилие, особено широко разгласени инциденти.

И въздействието на тези промени в психичното здраве не може да бъде надценено, тъй като много състояния на психичното здраве, особено когато не се лекуват, могат да имат значително въздействие върху качеството на живот на някого.

„Тревожността може да се прояви като затруднено концентриране, физическо напрежение, прекомерен страх, учестено сърце, избягване на задействания, свързани с травма, гняв и раздразнителност“, споделя Owoo. “[And] депресията включва намалена енергия, усещане, сякаш се движите на забавен каданс, безсъние/хиперсомния, загуба на интерес към дейности, на които сте се радвали преди, колебания в теглото и потенциални мисли за самоубийство.

В допълнение към тревожността и депресията, посттравматичният стрес също е разпространен в чернокожите общности. Това състояние вероятно е свързано отчасти с дълга история на расизъм и системно потисничество.

Според скорошни изследвания множество проучвания през годините показват, че разпространението и рискът от посттравматично стресово разстройство са най-високи за чернокожите/афро-американците, не само в армията, но и сред населението като цяло. И в едно проучванебеше установено, че расовата дискриминация допринася за този повишен риск при чернокожите и латиноамериканците.

Как депресията засяга чернокожата общност?

Изследване от 2019г проучването на литературата за депресията при американците установи, че проучванията показват, че разпространението на депресията е приблизително 17,9% при белите хора, срещу само 10,4% при чернокожите – нещо, което може да се отдаде на недостатъчната диагноза на това състояние при малцинствените популации.

Въпреки това, въпреки процентите на депресия привидно по-ниско в черни общности, черни хора склонни към опит по-хронична, тежка и изтощителна депресия от белите хора.

Каква е причината за расовите различия при психичните заболявания?

Owoo обяснява, че много фактори водят до различия в психичното здраве сред чернокожите общности, като институционализиран расизъм, расова травма, различия в здравеопазването, лош достъп до услуги, културна некомпетентност и др.

Например един проучване от 2019 г изследва различните фактори, довели до неудовлетворени потребности от психично здраве при чернокожи възрастни. Според изследователите има четири бариери, които участниците в проучването цитират като имащи най-голям ефект върху това да не бъдат удовлетворени нуждите им от психично здраве:

 • потисничество, несвързано със здравеопазването
 • комбинирана дискриминация
 • институционално недоверие
 • микроагресии

Тези бариери не само причиняват разлики в разпространението или тежестта – те също така пречат на чернокожите американци, живеещи с психични заболявания, да получат помощта, от която се нуждаят, което може да доведе до нелекувани (или влошаващи се) психични заболявания.

Научете повече за това защо работата с чернокож терапевт може да премахне някои от тези бариери.

Какви психични състояния са по-чести при афро-американците?

Чернокожите и американците от малцинствата изглежда имат по-ниски нива на определени психични състояния, като депресия и тревожност, в сравнение с белите американци. Изследванията обаче показват, че част от това несъответствие може да се дължи на факта, че е по-вероятно психичните заболявания да бъдат недостатъчно диагностицирани или погрешно диагностицирани при чернокожите спрямо белите хора.

Други състояния, като шизофренията, изглеждат по-разпространени в чернокожите общности – като изследванията сочат, че чернокожите американци са 3-4 пъти по-вероятно да бъдат диагностицирани с психотични разстройства, отколкото белите американци.

Въпреки че отново е възможно да има фактори, допринасящи за това несъответствие в нивата на разпространение, като свръхдиагностика на тези състояния поради клинични или расови пристрастия от доставчиците.

Подкрепа за психичното здраве в чернокожата общност

Owoo споделя, че най-добрият начин да се подкрепи психичното здраве на чернокожите общности е не само да се създаде благоприятна среда за чернокожите, но и да се увеличи достъпът до услуги и ресурси за психично здраве.

„Започвайки с основите – изграждане на силна система за подкрепа сред семейството и приятелите. Нека нормализираме разговорите в нашите междуличностни отношения относно психичното здраве. И също така не забравяйте, че можете да имате Исус и терапия“, споделя тя. „Също така трябва да работим за увеличаване на достъпа до терапия и консултантски услуги, предоставяне на информация за наличните възможности за лечение и застъпничество за подобрени грижи от здравните системи.“

Ако се интересувате да прочетете повече за въздействието на психичното здраве върху чернокожите общности, ето още няколко статии на Healthline, които да разгледате:

 • Чернокожото здраве има значение: здрави умове, здрави тела
 • Черно психично здраве и силата на ритуала
 • Как расовите погрешни схващания в здравеопазването засягат черните жени
 • Холистичната грижа, която почита идентичността, е от решаващо значение за здравето: Доклад за въздействието от BEAM

Не си сам

Както обсъдихме, получаването на подходящи грижи за психичното здраве като черен човек може да бъде от решаващо значение за вашето емоционално и физическо благополучие.

И ако търсите национални организации и ресурси, които се фокусират върху застъпничеството за психичното здраве на чернокожите, ето няколко, които да разгледате:

 • Терапия за черни момичета
 • Терапия за черни мъже
 • Black Mental Health Alliance
 • Здравето на чернокожите жени е задължително
 • Фондация Борис Лорънс Хенсън
 • Black Emotional and Mental Health Collective
 • Национална куиър и транс терапевти на цветна мрежа

Психичните заболявания оказват огромно влияние върху чернокожите общности – психологически, социално и икономически.

Тъй като разпространението на психичните заболявания продължава да нараства в чернокожите общности, чернокожите американци все още остават непропорционално засегнати, като същевременно се сблъскват с бариери, които затрудняват или дори правят невъзможно получаването на диагноза или лечение.

Ако искаме да променим разказа около психичното здраве и психичните заболявания в Съединените щати, от решаващо значение е да се съсредоточим върху нашите най-непропорционално засегнати общности и да гарантираме, че всеки – без значение от расата, етническата принадлежност или произхода – може да получи психическо здравни грижи, от които се нуждаят.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss