Всичко, което трябва да знаете за Razor Burn

Какво точно представлява изгарянето на бръснач?

Изгарянето с бръснач може да засегне всеки човек, който бръсне част от тялото си. Ако някога сте имали червен обрив след бръснене, вероятно сте имали изгаряне от бръснач.

Изгарянето с бръснач може също да причини:

 • нежност
 • усещане за парене или горещо
 • сърбеж
 • малки червени подутини

Можете да изпитате тези симптоми навсякъде, където се бръснете, като лицето, краката, подмишниците или зоната на бикини. Изгарянето на бръснач обикновено е временно и ще изчезне с времето.

Ако симптомите ви причиняват дискомфорт, има неща, които можете да намерите облекчение. Продължете да четете, за да научите как да лекувате изгаряне от бръснач и да предотвратите това да се случи в бъдеще.

Как да се лекува изгаряне от бръснач

Лечението на изгаряне с бръснач често е толкова просто, колкото да го изчакате и да използвате нежни методи за намаляване на симптомите. Трябва да избягвате повторно бръснене на засегнатата област, за да й позволите да заздравее.

За успокояване на топлина или сърбеж: Прилагането на хладна кърпа върху засегнатата област може да успокои кожата ви. Маслото от алое и авокадо охлаждат и могат безопасно да се нанасят директно върху кожата.

Пазарувайте масло от алое вера.

Пазарувайте масло от авокадо.

За облекчаване на сухота или дразнене: Ако се появят симптоми, изплакнете кожата си и я подсушете. Внимавайте да не разтривате засегнатата област, тъй като това може допълнително да раздразни кожата.

След като кожата изсъхне, нанесете емолиент. Това може да е лосион, след бръснене или друг овлажнител. Избягвайте продукти, които съдържат алкохол, защото могат да причинят дразнене. Ако предпочитате да вървите по естествения път, кокосовото масло може да ви помогне да хидратирате кожата си.

За намаляване на възпалението: Когато става въпрос за лечение на възпаление, имате избор между домашни средства и опции без рецепта (OTC).

Популярните домашни средства включват:

 • ябълков оцет
 • равни части масло и вода от чаено дърво

Пазарувайте екстракт от хамамелис.

 • баня с овесена каша до 20 минути
 • Ако предпочитате да използвате OTC опция, потърсете локален крем, съдържащ хидрокортизон. Това може да помогне за намаляване на всяко подуване и успокояване на всяко зачервяване по кожата.

  Пазарувайте хидрокортизонов крем.

  За лечение на малки подутини: Ако получите удари с бръснач, избягвайте бръсненето на засегнатата област, докато не зараснат рани и подутини. Това може да отнеме до три или четири седмици. Междувременно трябва да използвате локален крем като кортизон за лечение на всяко свързано възпаление.

  Ако подутините развият признаци на инфекция, консултирайте се с Вашия лекар. Симптомите на инфекция включват рани и пустули.

  Ако областта е заразена, Вашият лекар ще Ви предпише перорален антибиотик. Вашият лекар може също да препоръча продукти за предотвратяване на бъдещи изгаряния или удари от бръснач. Например, може да ви бъде предписан продукт с ретиноиди, за да ексфолирате кожата ви и да намалите натрупването на мъртви клетки по повърхността на кожата.

  Продължете да четете: 10 начина да се отървете или предотвратите изгарянето на бръснач »

  Как да предотвратите изгаряне на бръснач

  Предотвратете изгаряне на бръснач, като практикувате добри навици за бръснене.

  Може да ви е полезно да промените рутината си за бръснене. Може да не се налага да се бръснете толкова често, колкото го правите в момента. Ако кожата ви е чувствителна, може да намерите облекчение, като замените ежедневното си бръснене с бръснене през ден или само няколко пъти седмично.

  Какво причинява изгаряне на бръснач?

  Можете да развиете изгаряне от бръснач по редица различни причини. Няма нито едно конкретно нещо – като вид бръснач или лубрикант за бръснене – което да избягвате.

  Следното може да доведе до изгаряне на бръснач:

  • бръснене без използване на лубрикант, като сапун и вода или крем за бръснене
  • бръснене срещу посоката на косата
  • използвайки стара самобръсначка
  • с помощта на самобръсначка, която е запушена с коса, сапун или крем за бръснене
  • бръснене на една област твърде много пъти
  • бръснене твърде бързо
  • използване на продукти за бръснене, които дразнят кожата ви

  Важно е да запомните, че бръсначът ви е инструмент, който трябва да се поддържа и подменя при необходимост. Дори ако използвате подходящ лубрикант и се бръснете в правилната посока, тъпо или запушено острие може да ви причини изгаряне на бръснач.

  Изгарянето от бръснач е същото нещо като ударите от бръснач?

  Въпреки че термините се използват взаимозаменяемо, изгарянето на бръснач и ударите от бръснач обикновено се считат за различни състояния. Изгарянето с бръснач се причинява след бръснене, а подутините от бръснач са резултат от обръснатите косми, които растат и стават врастнали.

  Врастналите косми могат да изглеждат като повдигнати подутини или дори акне. Това може да се случи, когато премахвате космите чрез методи като бръснене, щипкане или кола маска. Когато косата порасне отново, тя се навива в кожата ви, вместо да е далеч от кожата ви.

  Подобно на изгарянето на бръснач, подутините от бръснач могат да причинят нежност, възпаление и червен обрив.

  Подутините от бръснач са по-чести при хора с къдрава коса, тъй като е по-вероятно косата да се навие обратно в кожата. По-тежка версия на удари от бръснач е известна като псевдофоликулит барбае. Това състояние се среща при до 60 процента от афроамериканските мъже и при други с къдрава коса. В тежки ситуации това състояние може да изисква съвет от Вашия лекар и лечение.

  Outlook

  В повечето случаи изгарянето на бръснач ще се изчисти в рамките на няколко дни без лечение. Изчистването на неравностите от бръснач може да отнеме повече време и трябва да избягвате бръсненето, докато има неравности.

  Ако изглежда, че засегнатата област е заразена или не се изчисти в разумен срок, консултирайте се с Вашия лекар. Хронично възникващите изгаряния от бръснач или подутини от бръснач също трябва да бъдат лекувани от лекар.

  В някои случаи обривът ви може да не е резултат от изгаряне на бръснач или удари от бръснач. Ако подозирате, че имате обрив, несвързан с бръснене, или че продукт, който сте използвали за бръснене, е причинил алергична реакция, свържете се с Вашия лекар.

  Вижте: Какво причинява червени подутини по краката ви? »

  Открийте повече

  Discussion about this post

  Recommended

  Don't Miss