Всичко, което трябва да знаете за операцията по феминизиране на гласа

Хирургията за феминизиране на гласа е процедура, която променя гласните ви струни, така че гласът ви да звучи по-типично женствено.

Какво всъщност представлява хирургията за гласова феминизация?

Някои транс жени, трансфемининни хора и други хора с полова експанзия може да изберат операция за феминизиране на гласа при медицински преход. Като такава, гласовата феминизираща хирургия е вид грижа, потвърждаваща пола.

Тъй като някои гласови характеристики са свързани с пола, много транс и джендър експанзивни хора се подлагат на гласово обучение или гласова операция, за да направят гласовете им да звучат по-типично за техния пол. Цисполова жена също може да се подложи на операция за феминизиране на гласа, за да направи гласа си по-типично женствен.

Някои хора вместо това се обръщат към гласово обучение, което се прави с логопед, и решават, че не искат операция. Дали ще изберете операция зависи от личните ви цели за преход.

Има ли различни видове операции за гласова феминизация?

да The различни видове на гласовата феминизираща хирургия включват:

 • Крикотироидно приближение: Тази процедура, която е най-често срещаният тип операция за феминизиране на гласа, напряга и удължава гласните гънки чрез зашиване на крикоидния хрущял по-близо до тироидния хрущял.
 • Напредване на предна комисура или глотопластика на Wendler: Тези методи включват скъсяване на вибриращата дължина на гласните гънки чрез зашиване на предните гласови тъкани.
 • Регулиране на гласа с помощта на лазер: По време на тази процедура лазер с въглероден диоксид унищожава части от гласните гънки, правейки ги по-малки и по-напрегнати.
 • Лазерна редукционна глотопластика: При тази операция лазер с въглероден диоксид разрушава предната част на гласните гънки, които след това се зашиват, така че да се опънат.

Типът операция за гласова феминизация, на която се подлагате, ще зависи от:

 • лични преходни цели
 • текуща вокална височина
 • анатомия, възраст и цялостно здраве
 • опит и експертиза на хирурга

Преди да се подложите на операция за гласова феминизация, вашият хирург трябва да обясни точно кой метод използва и какво се случва по време на процедурата.

Защо се прави операция за гласова феминизация?

Обществото свързва определени гласови характеристики с определени полове. Например дълбоките гласове обикновено се свързват с мъжете.

Ако имате глас, който не съответства на това, което е типично за вашата полова идентичност, това може да предизвика полова дисфория. Това също може да затрудни „преминаването“ като вашия пол – което означава, че хората приемат, че не сте от вашия пол – ако това е нещо, което бихте искали да направите.

Някои трансжени, трансфемининни хора и други хора с полова експанзия искат гласовете им да звучат по-типично женствено.

Естрогенната хормонална терапия не влияе на гласа, така че може да се наложи да тренирате глас (известен също като гласова терапия) или да се подложите на операция за феминизиране на гласа, за да звучите по-женствено.

Гласовата терапия се извършва от квалифициран логопед, който е преминал обучение за подпомагане на хора с полова експанзия да променят гласа си. В някои случаи може да постигнете желания глас само с гласова терапия. Въпреки това може да решите, че искате да се подложите и на операция за феминизиране на гласа.

Хирургията за феминизиране на гласа може да увеличи височината на гласа ви. То може:

 • намалете усилията, които са необходими, за да поддържате гласа, който искате
 • накарайте гласа си да звучи по-автентично високо
 • да ви помогне да избегнете погрешно понижаване на гласа си

Вероятно ще имате нужда от речева терапия преди и след операцията, за да ви помогне да се грижите за гласните си струни и да настроите гласа си, за да постигнете целите си. Хирургията сама по себе си не винаги променя гласа точно както искате. Това обаче е въпрос на личен избор.

Важно е да се отбележи, че не всички транс и полово експанзивни хора имат за цел да променят гласа си. Ако сте доволни от гласа си или ако изберете да не го променяте, това е напълно валидно — вашето преходно пътуване е уникално за вас!

Кой отговаря на условията за операция за феминизиране на гласа?

Може да се нуждаете от медицинско разрешение от основния си лекар, преди да получите операция за феминизиране на гласа. Ако имате хронично заболяване, като например анамнеза за сърдечно заболяване, вашият хирург може да ви помоли да се подложите на тестове, за да се уверите, че сте достатъчно здрави за операцията.

Някои видове операции за феминизиране на гласа обикновено не се препоръчват за хора над 40-годишна възраст. Това отчасти се дължи на факта, че с напредване на възрастта губите еластичност в определени тъкани, което прави процеса на оздравяване по-труден и по-малко предвидим. Все пак може да имате други опции.

Не е необходимо да сте имали други операции за потвърждаване на пола преди операцията за гласова феминизация. Препоръчително е да не се подлагате на операция, която изисква обща анестезия и „дихателна тръба“ поне 6 месеца след операция за феминизиране на гласа, тъй като това може да повлияе на заздравяването на вашите гласни струни.

Ако пушите, някои хирурзи препоръчват да спрете да пушите преди операцията. Това е така, защото вокалната тъкан на пушачите отнема повече време, за да заздравее.

Вашият хирург може също да препоръча да се подложите на логопедична терапия преди и след операцията, за да постигнете максимални резултати и да ви научи как да се грижите за гласните си струни, докато заздравяват.

Колко струва операцията за гласова феминизация?

В Съединените щати хирургията за гласова феминизация започва от около 5500 долара и може да се увеличи до 9000 долара или повече. Това не включва такси за логопед, нощувки в болницата или каквито и да било допълнителни разходи.

Операциите за феминизиране на гласа не се покриват от държавна или частна медицинска застраховка. Това означава, че Medicare и Medicaid не покриват гласови операции.

Може да намерите програми за помощ, които могат да ви помогнат да платите за операция за гласова феминизация (и други видове грижи, потвърждаващи пола), като например:

 • Грантове за преход на Genderbands
 • Фондация Джим Колинс
 • Точка на гордост
 • Предаване

Някои здравни практики може да предлагат планове за плащане и програми за помощ, за да направят гласовата хирургия по-достъпна.

Как се подготвяте за операция за феминизиране на гласа?

Преди да се подложите на операция за гласова феминизация, ще се срещнете с вашия хирург и екип за грижи, за да:

 • обсъдете вашата медицинска история (включително всякакви хронични здравословни състояния и текущи лекарства)
 • обсъдете вашите цели за преход и как искате да звучи гласът ви
 • оценете текущите си гласни струни, често чрез видеостробоскопия (преглед на гласовата кутия с обхват)
 • определя план за грижа, който може да включва логопедична терапия, както и план за операция

Вашият хирург и логопед може да ви предложат да се подложите на логопед преди и след операцията. Това може да ви помогне да постигнете максимални резултати, така че да постигнете желания глас или поне да се доближите много до него.

Може също да бъдете помолени да спрете да пушите, ако пушите, и да пиете много вода, за да поддържате гласните си струни здрави. Те могат също да предложат да избягвате алкохола, ако пиете, защото алкохолът може да повлияе на гласните ви гънки.

Какво се случва по време на операция за феминизиране на гласа?

Накратко, по време на операция за гласова феминизация ще се случи следното:

 • Медицински специалист ще ви постави обща анестезия.
 • За да получи достъп до гласните ви струни, вашият хирург може или да използва ларингоскоп (малка тръба, която минава през устата ви), или да направи разрез на врата ви, за да достигне директно гърлото ви.
 • В зависимост от вида на операцията, която вие и вашият хирург сте обсъдили, те или ще зашият хрущяла заедно (апроксимация на крикотироидната жлеза), или ще зашият заедно предните вокални тъкани (напредване на предната комисура или глотопластика на Wendler). Ако сте избрали лазерно-асистирана хирургия, лазер с въглероден диоксид ще изпари определени части от гласните гънки, за да ги направи по-напрегнати.

Операциите за гласова феминизация продължават приблизително между 1 и 3 часа. Продължителността на операцията зависи от вида на операцията, която получавате.

Какви рискове и усложнения са възможни при операция за гласова феминизация?

Всички операции имат потенциални усложнения и е важно да сте наясно с рисковете, преди да се съгласите на операцията.

Рисковете от операцията за гласова феминизация включват:

 • затруднено говорене, особено през първите 6 до 12 месеца
 • натрупване на течност във вашите гласни струни (оток)
 • уголемена адамова ябълка (което може да се коригира с трахеално бръснене)
 • белези по гласовата кутия
 • белези извън гърлото
 • дисфункция на гласните струни
 • парализа на гласните гънки

Освен това съществува риск гласът ви да звучи твърде високо или недостатъчно високо. Въпреки че опитен хирург ще направи каквото може, за да ви даде умерено повишаване на тона, други фактори могат да повлияят на това как гласът ви ще звучи.

Тези фактори включват:

 • вашата възраст и индивидуална анатомия
 • как протича следоперативното ви възстановяване
 • независимо дали пушите или изпарявате
 • здравето на вашите гласни струни
 • дали правите логопед преди или след операция (или и двете)

Важно е да запомните, че може да отнеме до 12 месеца, за да заздравеят гласните ви струни напълно и да се появи новата ви гласова височина. Ако не е това, което сте искали, или ако искате да промените други аспекти на гласа си, помислете дали да не се свържете с логопед, който провежда гласово обучение за транссексуални хора.

А 2019 преглед разгледа 20 проучвания за гласова феминизация на транссексуални жени. Установено е, че 80% до 85% от хората, включени в проучванията, са доволни от резултатите от тяхната гласова терапия, ендоскопско скъсяване и процедури за сближаване на крикотиреоидите. Прегледът установи, че научната литература подкрепя използването на гласова терапия и хирургия за феминизиране на гласа.

Въпреки че операцията за гласова феминизация крие своите рискове, тя може да бъде изключително полезна за вашето психическо здраве. От вас зависи да решите дали разходите и рисковете си заслужават.

Какво можете да очаквате от последващи грижи и възстановяване след операция за гласова феминизация?

Промени в гласа

Хирурзите обикновено препоръчват да отидете на „вокална почивка“ за около 30 дни. Това дава възможност на вашите гласни струни да се излекуват. Говоренето през този период може да повлияе на заздравяването на тъканите ви, причинявайки трайно увреждане на гласните ви струни. След вокална почивка можете да използвате гласа си предимно както обикновено в продължение на 6 месеца, като избягвате да крещите и пеете.

След вокална почивка гласът ви няма веднага да звучи по-женствен – всъщност гласът ви ще звучи дрезгав и странен, докато заздравее. Хирургичният ларингит, както се нарича, обикновено отзвучава в рамките на 12 седмици.

Според Центъра за грижа за професионалния глас гласът ви може да е дрезгав през първите 6 месеца. Вероятно ще забележите промяна в гласа си на 6-ия месец, но гласът ви ще продължи да се променя до една година след операцията. Първоначално вероятно ще ви е по-трудно да говорите, но това чувство ще изчезне след 6 до 12 месеца.

храня се

След всяка операция на гърлото обикновено се препоръчва да пиете течности и да ядете меки храни, като избягвате пикантни или драскащи храни през първите няколко дни.

болка

Следоперативната болка обикновено се овладява с ибупрофен и ацетаминофен. Обикновено не е необходимо да оставате в болницата през нощта, въпреки че това зависи от политиката на болницата. Може да се използва хладен компрес върху гърлото ви след операция.

Белези

Що се отнася до белези след операция за гласова феминизация, разрезът на врата обикновено е малък. След като шевът бъде премахнат, можете да вземете душ, но бъдете внимателни, когато миете и подсушавате белега си. След като заздравее, можете да използвате крем против белези, ако желаете.

Кога трябва да се консултирате с лекар или друг медицински специалист?

Хирургията за феминизиране на гласа може да увеличи височината на гласа ви, като ви помага да звучите по-типично женствено. За транс и хора с полова експанзия това може да помогне за намаляване на половата дисфория и да създаде глас, който е по-съответстващ на вашата идентичност.

Ако обмисляте гласова феминизация, можете да започнете, като се консултирате с логопед, който е специализиран в гласовото обучение на транссексуални хора. Гласовата терапия може да доведе до забележими резултати с минимални рискове. Въпреки това, ако гласовата терапия не доведе до промените, които бихте искали, операцията за гласова феминизация може да бъде добър вариант за обмисляне.


Сиан Фъргюсън е писател на свободна практика за здравето и канабиса, базиран в Кейптаун, Южна Африка. Тя е страстна за това да даде възможност на читателите да се грижат за психическото и физическото си здраве чрез научно обоснована, емпатично поднесена информация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss