Вашият календар за бременност седмица по седмица

Бременността е вълнуващо време, изпълнено с много важни събития и маркери. Вашето бебе расте и се развива с бързи темпове. Ето преглед на това, което малкият прави през всяка седмица.

Имайте предвид, че височината, теглото и други промени са само средни стойности. Вашето бебе ще расте със собствено темпо.

Седмици 1 и 2

Въпреки че не сте бременна през седмица 1 и 2, лекарите използват началото на последната ви менструация за датиране на бременността.

Фоликулите на вашите яйчници се развиват, докато един или два доминират и се освобождават по време на овулацията. Това се случва около 14 дни след началото на менструацията.

Научете повече за това, което се случва през седмица 2.

Седмица 3

Зачеването настъпва в началото на седмица 3 — след овулацията — когато яйцеклетката ви се освобождава и оплодява от спермата на бащата. След оплождането полът на вашето бебе, цветът на косата, цвета на очите и други характеристики се определят от хромозомите.

Седмица 4

Вашето бебе току-що се е имплантирало в маточната лигавица и сега е малък фетален стълб с дължина около 1/25 инча. Сърцето им вече се оформя заедно с пъпките на ръцете и краката, мозъка и гръбначния мозък.

Научете повече за това, което се случва през седмица 4.

Седмица 5

За да получите представа за размера на вашето бебе, погледнете върха на химикалката. Ембрионът вече има три слоя. Ектодермата ще се превърне в тяхната кожа и нервна система.

Мезодермата ще формира техните кости, мускули и репродуктивна система. Ентодермата ще изгради лигавиците, белите дробове, червата и др.

Научете повече за това, което се случва през седмица 5.

Седмица 6

До 6-та седмица сърдечният ритъм на вашето бебе обикновено може да бъде открит като бързо трептене на ултразвук.

Научете повече за това, което се случва през седмица 6.

Седмица 7

Лицето на вашето бебе бавно придобива някаква дефиниция тази седмица. Ръцете и краката им приличат на гребла и са малко по-големи от горната част на гумичката за молив.

Научете повече за това, което се случва през седмица 7.

Седмица 8

Вашето бебе вече е преминало от ембрион до плод и е дълго един инч от короната до крупа и тежи по-малко от 1/8 унция.

Научете повече за това, което се случва през седмица 8.

Седмица 9

Сърцето на вашето бебе бие редовно, пръстите на ръцете и краката му поникват, а главата и мозъкът им продължават да се развиват. Скоро органите им ще работят заедно.

Научете повече за това, което се случва през седмица 9.

Седмица 10

Момче или момиче? Гениталиите на вашето бебе започват да се развиват тази седмица, въпреки че все още няма да можете да откриете пола на ултразвук.

Научете повече за това, което се случва през седмица 10.

Седмица 11

Вашето бебе е дълго около 2 инча и тежи 1/3 унция. Повечето от дължината и теглото са в главата.

Научете повече за това, което се случва през седмица 11.

Седмица 12

Вашето бебе е дълго 3 инча и тежи около 1 унция. Техните гласни струни започват да се оформят, а бъбреците им вече функционират.

Научете повече за това, което се случва през седмица 12.

Седмица 13

Добре дошли във втория триместър! Вашето бебе е започнало да уринира в амниотичната течност и червата му са се преместили от пъпната връв към корема. Най-рисковата част от бременността ви приключи и шансът ви за спонтанен аборт е спаднал до едва 1 до 5 процента.

Научете повече за това, което се случва през седмица 13.

Седмица 14

Вашето бебе тежи приблизително 1 1/2 унции, а дължината му от короната до крупа е около 3 1/2 инча.

Научете повече за това, което се случва през седмица 14.

Седмица 15

Ако имате ултразвук на 15-та седмица, може да видите как се образуват първите кости на вашето бебе.

Научете повече за това, което се случва през седмица 15.

Седмица 16

Вашето малко дете е дълго от 4 до 5 инча от главата до петите и тежи около 3 унции. Какво се случва тази седмица? Започнаха да правят смукателни движения с устата си.

Научете повече за това, което се случва през седмица 16.

Седмица 17

Под кожата се натрупват мазнини, които ще затоплят бебето и ще му дадат енергия. Вашето бебе тежи 7 унции и се простира 5 1/2 инча от темето до крупа.

Научете повече за това, което се случва през седмица 17.

Седмица 18

Това е голяма седмица за сетивата на вашето бебе. Ушите се развиват и може да започнат да чуват гласа ви. Очите им може да започнат да откриват светлина.

Научете повече за това, което се случва през седмица 18.

Седмица 19

Може да се чудите как кожата на вашето мъниче ще се държи в амниотичната течност толкова дълго. Тази седмица vernix caseosa покрива тялото им. Този восъчен материал служи като защитна бариера срещу набръчкване и надраскване.

Научете повече за това, което се случва през седмица 19.

20 седмица

Говорете с вашето бебе. Тази седмица ще започнат да ви чуват!Вашето бебе тежи около 9 унции и е нараснало до невероятните 6 инча дълго. Досега би трябвало да можете да почувствате ритане в утробата си.

Научете повече за това, което се случва през седмица 20.

Седмица 21

Вашето бебе вече може да преглъща и има фина коса, наречена лануго, покриваща по-голямата част от тялото. До края на тази седмица вашето бебе ще бъде около 7 1/2 инча от короната до крупа и ще тежи цял килограм.

Научете повече за това, което се случва през седмица 21.

Седмица 22

Въпреки че бебето ви има още много да расте, ултразвуковите снимки ще започнат да приличат повече на това, което може да си представите, че изглежда бебето.

Научете повече за това, което се случва през седмица 22.

Седмица 23

Вероятно ще почувствате много ритници и удари на този етап, докато бебето ви експериментира с движението в крайниците си. Бебетата, родени на 23 седмици, могат да оцелеят с месеци на интензивно лечение, но може да имат някои увреждания.

Научете повече за това, което се случва през седмица 23.

Седмица 24

Сега вашето бебе е дълго 1 фут от главата до петите и тежи 1 1/2 паунда. Техните вкусови рецептори се образуват върху езика и техните пръстови отпечатъци и отпечатъци са почти завършени.

Научете повече за това, което се случва през седмица 24.

25 седмица

Рефлексът на стряскане на вашето бебе сега се развива. Може също да забележите, че те имат определено време за почивка и активност.

Научете повече за това, което се случва през седмица 25.

Седмица 26

Вашето малко дете е приблизително 13 инча от короната до крупа и тежи малко по-малко от 2 паунда.Слухът на вашето бебе се е подобрил до степен, че може да разпознае гласа ви. За забавление опитайте да им пеете или да им четете.

Научете повече за това, което се случва през седмица 26.

Седмица 27

Белите дробове и нервната система на вашето бебе продължават да се развиват тази седмица. Сега е чудесно време да проследите движенията на вашето бебе. Ако забележите намаляване на движението, обадете се на Вашия лекар.

Научете повече за това, което се случва през седмица 27.

Седмица 28

Мозъкът на вашето бебе започва да се развива тази седмица. Образуват се дълбоки хребети и вдлъбнатини, а количеството тъкан се увеличава.

Научете повече за това, което се случва през седмица 28.

Седмица 29

Вие сте в домашен участък! В началото на третия ви триместър вашето бебе е 10 инча от короната до крупа и тежи малко над 2 паунда.

Научете повече за това, което се случва през седмица 29.

Седмица 30

Вашето бебе тежи 3 паунда и е нараснало до 10 1/2 инча тази седмица. Очите им вече са отворени по време на будните им часове и костният им мозък събира червени кръвни клетки.

Научете повече за това, което се случва през седмица 30.

Седмица 31

Вашето бебе е 15 до 17 инча от главата до петите и наклонява везната с около 4 паунда. Очите вече могат да се фокусират и вероятно започват да се появяват рефлекси като смучене на палец.

Научете повече за това, което се случва през седмица 31.

Седмица 32

Вашето бебе има голям шанс да оцелее с медицинска помощ, ако се роди след 32 седмици. Нервната им система е развита достатъчно, за да регулира телесната им температура.

Научете повече за това, което се случва през седмица 32.

Седмица 33

Вероятно знаете, че бебето ви спи много, но осъзнахте ли, че може да сънува? Вярно е! Белите им дробове също са узрели почти напълно до този момент.

Научете повече за това, което се случва през седмица 33.

Седмица 34

Вашето бебе е дълго около 17 инча от темето до крупа.Ноктите им са пораснали чак до върха на пръстите им, а верниксът става още по-дебел от преди.

Научете повече за това, което се случва през седмица 34.

Седмица 35

Сега започва най-бързият етап на наддаване на тегло на вашето бебе – до 12 унции всяка седмица. В момента те са около 5 паунда, 5 унции. Повечето от мазнините им се отлагат около раменете.

Научете повече за това, което се случва през седмица 35.

Седмица 36

Вашето бебе е с впечатляваща дължина от 17 до 19 инча от главата до петите и тежи 5 до 6 паунда.Мястото в матката ви изчерпва, така че може да се движат малко по-малко от нормалното. Говорете с Вашия лекар относно броенето на ритници, за да оцените здравето на плода.

Научете повече за това, което се случва през седмица 36.

Седмица 37

Вашето бебе сега набира около 1/2 унция в запасите от мазнини всеки ден. И основните органи на вашето бебе са готови да работят извън утробата.

Научете повече за това, което се случва през седмица 37.

Седмица 38

До седмица 38 бебето е дълго над 18 до 20 инча и тежи приблизително 6 паунда и 6 унции.

Седмица 39

Честито! Вашето бебе е официално доносено.

Седмица 40 и след това

Повечето бебета, родени на 40-та седмица, са дълги около 19 до 21 инча и тежат между 6 и 9 паунда.

Момчетата обикновено тежат повече от момичетата. Имайте предвид, че само 5 процента от бебетата се раждат на датите си. Не се изненадвайте, ако доставите няколко дни или дори седмица по-рано или по-късно от датата на термина.

Вземането за вкъщи

Независимо къде се намирате по време на бременността, се случва нещо интересно.

Не забравяйте, че вашият лекар винаги е най-добрият ви ресурс по отношение на вашата бременност и здравето на вашето бебе. Ако имате някакви притеснения относно развитието, запишете въпросите си, за да ги занесете на предстояща среща.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss