Вашето ръководство за опциите за хирургия на ставите с променлив ток

Вашата акромиоклавикуларна (AC) става осигурява стабилност и движение в рамото ви. Когато стане сериозно наранен, хирургията на AC ставата е една от възможностите да ви помогне да си възвърнете функцията.

AC ставата се намира там, където ключицата ви среща най-горната точка на лопатката. Това е плоска синовиална става, която е кръстовище на кости, свързани чрез връзки, които им позволяват да се плъзгат и изместват, но не и шарнирно.

AC наранявания на ставите отчитат повече от 40% от всички наранявания на рамото, като директната травма е най-честата причина. Нараняването на АС ставата се нарича „отделяне на рамото“. То може да бъде незначително или тежко и може да бъде кандидат за хирургично възстановяване.

Видове операции на АС стави

Хирургията на AC ставите е запазена за тежки наранявания, които имат голямо изместване на костите или пълно разкъсване на връзки, или наранявания, които не заздравяват добре с консервативни подходи.

AC разделянето на ставите се класифицира според така наречената класификационна система на Rockwood, която отчита тежестта на увреждането на ставите и околната мускулна система. В тази система разделянията от тип III до VI са тези, които най-вероятно се нуждаят от хирургично възстановяване. Много разделяния на ставите тип III AC също могат да бъдат управлявани без операция.

Ако се нуждаете от хирургическа намеса на ставите, фокусът включва възстановяване на връзките и пренареждане на костите ви, закрепването им на място с хирургически хардуер.

Реконструкция на лигамент

Възстановяването на ставните връзки на АС зависи от това колко сериозно са били увредени. Непълните разкъсвания може да се нуждаят само от зашиване. Ако разкъсването се нуждае от цялостна реконструкция, се използва присадка на сухожилие от друга част на тялото ви или от донор, за да се пресъздадат стабилизиращите връзки на ставата.

Илюстрация на това как изглежда лигаментната реконструкция на ставната хирургия на AC.
Илюстрирано от Джейсън Хофман

Винтове

Винтът Bosworth е част от хирургически хардуер, използван за преподреждане и стабилизиране на вашата AC става чрез временно прикрепване на ключицата към лопатката.

Илюстрация на това как се използват винтове в хирургията на ставите на AC.
Илюстрирано от Джейсън Хофман

Плочи

Плочите с куки за ключицата са друг начин да подредите вашата AC става и да я държите стабилна, докато зараства. Плочите с куки използват по-малки винтове, за да прикрепят плоската част на плочата към вашата ключица, докато удължител с форма на „L“ се закача под частта от лопатката, наречена акромион.

Илюстрация на това как се използват метални пластини в хирургията на АС ставите.
Илюстрирано от Джейсън Хофман

Електрически инсталации

Окабеляването на лентата за напрежение е друг метод за фиксиране, който свързва ключицата с лопатката. По разположение е много подобно на кука, но използва тел за свързване на костите, което може да осигури по-широк обхват на движение.

Илюстрация на това как се използват метални проводници в хирургията на ставите с променлив ток.
Илюстрирано от Джейсън Хофман

Ендобутони

Ендобутоните са точно това — титаниеви бутони. С този минимално инвазивен подход хирургът пробива малки дупки в ключицата и ключицата и прекарва тел, за да подравни наранените кости. Титаниеви бутони се прикрепят към всеки край на опънатата жица, за да се възстанови целостта на ставата.

Илюстрация на това как титаниевите ендо бутони се използват в хирургия на ставите на AC.
Илюстрирано от Джейсън Хофман

Дебридман

Ако сте живели с хронични ставни проблеми с АС, може да сте кандидат за дебридман, което е процедура, която премахва остатъците и увредената тъкан, които може да причиняват болка или да ограничават функцията на ставата.

Илюстрация на това как се използва костен дебридман при хирургия на АС стави.
Илюстрирано от Джейсън Хофман

Плюсове и минуси на операцията на АС ставите

Предимствата на хирургията на АС на ставите са тема на дебат. Като цяло, това позволява на вашите кости да бъдат правилно позиционирани за заздравяване, което може да намали шансовете за деформация на рамото.

Някои изследвания предполага, че хирургията на ставите на AC може също да помогне на спортистите с голямо търсене и хората, работещи с ръчна работа, да се върнат към тези дейности по-рано и с по-малко престой, свързан с болка.

Други изследвания казва обратното — това показва, че AC хирургическата фиксация създава особено дълги времена за възстановяване за хора, занимаващи се с ръчна работа и спортове с голямо търсене.

Като цяло, резултатите от операцията на АС на ставите може да не са много по-добри от консервативните лечения.

Според преглед от 2019 г. операцията може да не е по-добра от консервативното лечение, когато става въпрос за възстановяване на функцията на рамото, връщане към предишни дейности или подобряване на качеството на живот 1 година след лечението.

Всъщност прегледът отбелязва, че след 6-месечния период на възстановяване резултатите изглеждат по-добри за хората в групата на консервативно лечение.

Подобни констатации са отбелязани и преди. А 2017 преглед показва, че дори при тежки АС наранявания не са наблюдавани дългосрочни разлики между хирургични и нехирургични подходи.

Хирургията също идва с a по-висок процент странични ефекти, включително:

  • артрит
  • инфекция на мястото на операцията
  • счупвания
  • дразнене на костите
  • удар на рамото
  • намалена подвижност на рамото
  • костна дегенерация

Степен на успеваемост на операцията на АС стави

Това, че операцията на ставите с АС има подобни резултати като консервативното лечение, не означава, че е неефективна.

Според преглед от 2022 г. хирургията на ставите на AC често води до задоволителни резултати, с повече от 80% на пациенти в проучвания, които виждат значителни ползи.

Хирургията също може да бъде успешна, дори ако не я направите веднага.

В проучване от 2021 г. изследователите откриха, че забавените хирургични лечения за фиксиране на стави с АС са също толкова полезни, колкото и ранните интервенции.

Цената и покритието на операцията на АС ставите

Разходите за хирургия на ставите на AC могат да варират между $5000 и $9000, в зависимост от вида на операцията, включването на ремонт на връзки и разходите за премахване на хирургически хардуер при последващи процедури.

Според оценките на Medicare средната национална цена за 2022 г. е била между 4 534 и 6 987 долара. Това число включва само хирургическата такса и лекарската такса.

Застраховка

Може да се сблъскате с някои предизвикателства, когато става въпрос за покриване на разходите за операция на АС на ставите.

При липса на ясни стандарти за това кога (или дали) операцията е абсолютно необходима, някои частни компании може да изискат първо да опитате консервативно лечение или да предоставите допълнителни подробности, като второ мнение.

Ако се установи, че е необходима хирургична интервенция на ставите, вашето покритие ще зависи от индивидуалната ви политика.

Medicare ще покрие до 80% от необходимите от медицинска гледна точка операции на АС на ставите.

Възстановяване след операции на АС стави

Възстановяването след операция на AC става може да отнеме до 6 месеца или по-дълго.

В началото ще бъдете помолени да се придържате към 6-седмичен период на обездвижване в прашка за ръка. Апликациите с лед върху рамото и лекарствата за болка могат да ви помогнат да се чувствате комфортно. През това време вашият специалист по рехабилитация може да въведе основни движения на китката и лакътя, но все още нищо за рамото ви.

След 6-седмичния знак, ако се лекувате според очакванията, използването на слинга бавно намалява и можете да започнете да работите върху структурирани упражнения за обхват на движение.

Може да минат няколко месеца, преди да ви бъде позволено да вдигнете ръката си над 90 градуса. Дори когато можете, възстановяването ще се съсредоточи върху изграждането на сила и изпълнението на пълен набор от движения до 6-месечната марка.

Заслужава ли си операцията на AC ставите?

Няма универсален отговор кога операцията на АС ставите е най-добрият вариант. Това е решение, което взема предвид колко тежко е вашето нараняване, вашата възраст, текущото ви ниво на активност и колко важна е мобилността на рамото за вас в бъдеще.

Винаги е добре да потърсите множество медицински мнения в ситуации, при които консервативното лечение може да има сходни резултати.

Беше ли Ви полезно?

Хирургията на AC ставата е опция за стабилизиране на вашата AC става, ако се нарани. Това включва повторно подравняване на ключицата и лопатката с медицински хардуер като винтове, пластини, тел или титаниеви копчета.

Може също така да включва реконструкция на лигамент или дебридман, хирургично отстраняване на отломки и увредени ставни тъкани.

Въпреки че операцията предлага начин за осигуряване на правилно позициониране на костта по време на лечебния процес, няма ясна полза от операцията на ставите с АС пред консервативното лечение.

Всяка клинична ситуация е уникална. Не забравяйте ясно да съобщите вашите цели и очаквания на Вашия лекар. Това е единственият начин да оптимизирате резултатите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss