Болки и спазми при диабет в краката: Съвети за лечение

Изземване на метформин с удължено освобождаване

През май 2020 г., Администрация по храните и лекарствата (FDA) препоръча на някои производители на метформин с удължено освобождаване да премахнат някои от таблетите си от пазара на САЩ. Това е така, защото в някои таблетки метформин с удължено освобождаване е открито неприемливо ниво на вероятен канцероген (причиняващ рак). Ако в момента приемате това лекарство, обадете се на вашия доставчик на здравни услуги. Те ще ви посъветват дали да продължите да приемате лекарствата си или ако имате нужда от нова рецепта.

Диабетът може да доведе до различни усложнения. Болки в краката и крампи често се появяват в резултат на увреждане на нервите, наречено диабетна невропатия. Ако диабетът уврежда нервите в ръцете или краката ви, това се нарича диабетна периферна невропатия. Това състояние може да бъде пряк резултат от дългосрочно високи нива на кръвната захар (хипергликемия) при тези, които имат диабет.

Болка, парене, изтръпване и изтръпване са често срещани симптоми. Периферната невропатия също може да доведе до сериозни състояния на краката и краката. Ранното улавяне на увреждане на нервите е важно за предотвратяване на симптомите. Това може да помогне за предотвратяване на ампутации на долния крак.

Имате възможности за облекчаване на болки в краката и спазми поради диабетна невропатия. Управлението на болки в краката и крампи може също да помогне за предотвратяване на прогресирането на състоянието и да подобри качеството на живот.

Управление на болката чрез медикаменти

Диабетната невропатия е най-честа в краката и стъпалата. Без лечение и управление може да стане изтощително. Най -важното нещо, което можете да направите, за да намалите риска от всички усложнения, включително диабетна невропатия, е да поддържате нивото на кръвната си захар в рамките на целевия диапазон.

Ако имате невропатия, контролирането на кръвната захар все още е много важно. Но има някои други стъпки, които можете да предприемете, за да контролирате това състояние.

Един от първите курсове на действие е облекчаване на болката чрез медикаменти. Лекарствата без рецепта, като ацетаминофен и ибупрофен, могат да помогнат за облекчаване на лека до умерена болка. В момента две лекарства са одобрени от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за лечение на диабетна периферна невропатия:

  • дулоксетин (Cymbalta)
  • прегабалин (Lyrica)

Други лекарства и възможности за лечение включват използването на опиоидни лекарства, като трамадол и тапентадол, както и локални средства и спрейове.

Проучване на хранителни добавки

Някои хранителни добавки могат също да помогнат за облекчаване на болката, включително дискомфорт в краката, свързан с диабет. Някои хранителни вещества евентуално могат да играят роля при възстановяването на нервните тъкани и дори да предпазват от бъдещи увреждания. Учените изучават следните добавки за лечение на диабетна невропатия:

  • алфа-липоева киселина (ALA)
  • ацетил-L-карнитин
  • витамин В-12
  • витамин D

ALA е антиоксидант, който спечели много внимание в домашните средства за диабет. Въпреки че се намира в някои храни като броколи и моркови, ALA се предлага и като перорална добавка. Хората с диабет приемат ALA, за да облекчат болката и евентуално да предотвратят по -нататъшно увреждане на нервите. Някои, но не всички проучвания подкрепят използването на перорална ALA.

Ацетил-L-карнитинът имитира естествени химикали, намиращи се в тялото. Смята се, че помага за производството на здрави нервни клетки. Тази добавка има риск от странични ефекти, като повръщане, и може да взаимодейства с лекарства за разреждане на кръвта. Едно проучване установи, че ацетил-L-карнитинът е полезен за намаляване на болката при тези с диабетна периферна невропатия.

Витамин B-12 присъства в месото и рибата и подпомага поддържането на червените кръвни клетки. Този витамин също може потенциално да насърчи здравата функция на нервите, за да предотврати увреждане. Метформинът е често използвано лекарство при диабет тип 2. Известно е, че понижава нивото на витамин В-12 в организма. Говорете с Вашия лекар, за да се уверите, че нямате дефицит. Дефицитът на В-12 може да доведе до неврологични увреждания и да имитира диабетна невропатия. Витамин D също може да помогне за поддържане на здрави нервни функции и намаляване на подуване, което може да доведе до болка.

При диабет здравословното хранене е от решаващо значение за цялостното здраве и облекчаването на болките в краката. Хранителните добавки не лекуват болката в краката и все още се проучват за безопасност и ефикасност. Освен това не всички пациенти се нуждаят от тези добавки, защото получават адекватни хранителни вещества от храните, които ядат.

Важно е да обсъдите добавките с Вашия лекар, преди да ги приемате при диабетна болка в краката – особено ако приемате някакви лекарства.

Домашни средства

Управлението на диабетните болки в краката и спазмите може да изисква повече от приемането на лекарства или добавки. Въпреки че тези методи могат да намалят възпалението и болката, може да им отнеме време, за да работят. Освен това може да бъде опасно да се приемат определени лекарства, като опиоиди, за продължителни периоди от време.

С физическа терапия може да научите упражнения, насочени и облекчаващи дискомфорта в краката. Други потенциални лечения включват електрическа нервна стимулация и светлинна терапия, които могат да се използват по време на физическа терапия. Акупунктурата е друго потенциално лечение, което се проучва в клиничните изпитвания за диабет.

Можете също да предприемете действия за облекчаване на болката в краката, които включват:

  • ходене на кратки, чести разходки
  • използвайки a стационарен велосипед за увеличаване на притока на кръв
  • накисване на краката в топла вана
  • използване на люлка за легло през нощта, за да предпазите краката си от дискомфорт, причинен от спално бельо

Проследяване на болки в краката

Важно е да се обърнете към лекаря към всяка форма на болка в краката, дори ако симптомите не пречат на ежедневните дейности. Честите крампи или болки при стрелба могат да показват влошаване на диабетната невропатия. Докладвайте чести симптоми незабавно на Вашия лекар.

Дори леките болки в краката и спазмите трябва да бъдат обсъдени с вашия медицински екип. Дори и да нямате невропатия, това може да са симптоми на периферна артериална болест (PAD).

Диабетът ви излага на по-голям риск от PAD. Това е сериозно състояние, характеризиращо се със запушени кръвоносни съдове в краката. PAD също увеличава риска от инфаркт и инсулт. The Национален институт по сърце, бели дробове и кръв изчислява, че 1 от 3 възрастни с диабет, които са над 50 години, имат PAD. Повечето хора не осъзнават, че имат ПАД, защото симптомите му са едва доловими.

Като общо правило, обадете се на Вашия лекар, ако нещо просто не изглежда както трябва – това може потенциално да ви спаси живота.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss