Артроскопия: всичко, което трябва да знаете

Какво представлява артроскопията на коляното?

Артроскопията на коляното е хирургична техника, която може да диагностицира и лекува проблеми в колянната става. По време на процедурата вашият хирург ще направи много малък разрез и ще вмъкне малка камера – наречена артроскоп – в коляното ви. Това им позволява да видят вътрешността на ставата на екран. След това хирургът може да проучи проблем с коляното и, ако е необходимо, да коригира проблема с помощта на малки инструменти в артроскопа.

Артроскопията диагностицира няколко проблема с коляното, като скъсан менискус или неправилно подравнена патела (капачка на коляното). Може също така да възстанови връзките на ставата. Има ограничени рискове за процедурата и перспективите са добри за повечето пациенти. Вашето време за възстановяване и прогноза ще зависят от тежестта на проблема с коляното и сложността на необходимата процедура.

Защо имам нужда от артроскопия на коляното?

Вашият лекар може да ви препоръча да се подложите на артроскопия на коляното, ако изпитвате болка в коляното. Вашият лекар може вече да е диагностицирал състоянието, причиняващо болката ви, или може да нареди артроскопия, за да ви помогне да намерите диагнозата. И в двата случая артроскопията е полезен начин за лекарите да потвърдят източника на болка в коляното и да лекуват проблема.

Артроскопската хирургия може да диагностицира и лекува наранявания на коляното, включително:

 • скъсани предни или задни кръстосани връзки
 • скъсан менискус (хрущялът между костите на коляното)
 • патела, която е извън позиция
 • парчета разкъсан хрущял, които са разхлабени в ставата
 • отстраняване на киста на Бейкър
 • фрактури в коленните кости
 • подут синовиум (лигавицата на ставата)

Как да се подготвя за артроскопия на коляното?

Вашият лекар или хирург ще Ви посъветва как да се подготвите за операцията. Не забравяйте да им кажете за всички рецепти, лекарства без рецепта или добавки, които приемате в момента. Може да се наложи да спрете приема на определени лекарства, като аспирин или ибупрофен, седмици или дни преди процедурата.

Трябва също така да се въздържате от ядене или пиене за шест до 12 часа преди операцията. В някои случаи Вашият лекар може да Ви предпише болкоуспокояващо лекарство за всеки дискомфорт, който изпитвате след операцията. Трябва да изпълните тази рецепта предварително, за да я имате готова след процедурата.

Какво се случва по време на артроскопия на коляното?

Вашият лекар ще Ви даде анестезия преди артроскопията на коляното. Това може да бъде:

 • локално (само изтръпва коляното)
 • регионален (изтръпва от кръста надолу)
 • общ (приспива ви напълно)

Ако сте будни, може да можете да наблюдавате процедурата на монитор.

Хирургът ще започне, като направи няколко малки разреза или разфасовки в коляното ви. След това ще се изпомпва стерилна солена вода или физиологичен разтвор, за да се разшири коляното ви. Това улеснява хирурга да вижда вътре в ставата. Артроскопът влиза в един от разрезите и хирургът ще огледа вашата става с помощта на прикрепената камера. Хирургът може да види изображенията, създадени от камерата, на монитора в операционната зала.

Когато хирургът локализира проблема в коляното ви, той може да вмъкне малки инструменти в разрезите, за да коригира проблема. След операцията хирургът източва физиологичния разтвор от ставата ви и затваря разрезите ви с шевове.

Какви са рисковете, свързани с артроскопия на колянна става?

Има рискове, свързани с всеки вид операция, въпреки че те са редки. Всяка операция крие следните рискове:

 • обилно кървене по време на процедурата
 • инфекция на мястото на операцията
 • затруднено дишане, причинено от анестезия
 • алергична реакция към анестезия или други лекарства, прилагани по време на операция

Има и рискове, специфични за артроскопията на коляното, като например:

 • кървене вътре в колянната става
 • образуване на кръвен съсирек в крака
 • инфекция вътре в ставата
 • скованост в коляното
 • нараняване или увреждане на хрущял, връзки, менискус, кръвоносни съдове или нерви на коляното

Какво е възстановяването след артроскопия на коляното?

Тази операция не е много инвазивна. За повечето хора процедурата отнема по-малко от час в зависимост от конкретната процедура. Вероятно ще се приберете вкъщи в същия ден за възстановяване. Трябва да използвате компрес с лед върху коляното и превръзка. Ледът ще помогне за намаляване на подуването и ще намали болката ви.

Вкъщи трябва някой да се грижи за вас поне през първия ден. Опитайте се да държите крака си повдигнат и го сложете с лед за ден или два, за да намалите подуването и болката. Ще трябва също да смените превръзката си. Вашият лекар или хирург ще Ви каже кога да правите тези неща и за колко време. Вероятно ще трябва да посетите вашия хирург за последващ преглед няколко дни след процедурата.

Вашият лекар ще ви даде режим на упражнения, който да следвате у дома, за да помогнете на коляното си да се възстанови, или ще препоръча физиотерапевт, който да посетите, докато не можете да използвате коляното си нормално. Упражненията са необходими, за да ви помогнат да възстановите пълния си обхват на движение и да укрепите мускулите си. С правилната грижа, вашата перспектива след тази процедура е отлична.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss