Антибиотици за болестта на Crohn

Общ преглед

Болестта на Crohn е възпалително заболяване на червата, което се среща в стомашно -чревния тракт. За хората с болестта на Crohn антибиотиците могат да помогнат за намаляване на количеството и промяна на състава на бактериите в червата, което може да облекчи симптомите.

Антибиотиците също работят за контрол на инфекциите. Те могат да помогнат при заздравяване на абсцеси и фистули.

Абсцесите са малки джобове на инфекция и могат да съдържат течност, мъртва тъкан и бактерии. Фистулите са необичайни връзки между червата ви и други части на тялото или между две бримки на червата. Абсцеси и фистули се появяват, когато червата са възпалени или наранени.

Фистули и абсцеси се срещат при около една трета от хората с болестта на Crohn. Абсцесите често трябва да се дренират или понякога може да се предложи операция.

Антибиотици за Crohn’s

Няколко антибиотични лекарства могат да бъдат полезни при болестта на Crohn, както за лечение на самата болест, така и на нейните усложнения. Те включват:

Метронидазол

Използва се самостоятелно или в комбинация с ципрофлоксацин, метронидазол (Flagyl) обикновено се използва за лечение на усложнения като абсцеси и фистули. Той може също да помогне за намаляване на активността на заболяването и предотвратяване на рецидив.

Страничните ефекти на метронидазол могат да включват изтръпване и изтръпване на крайниците и мускулна болка или слабост.

Важно е да знаете, че пиенето на алкохол, докато приемате метронидазол, също може да причини странични ефекти. Може да се появи гадене и повръщане, както и неравномерен сърдечен ритъм в редки случаи. Не забравяйте да се свържете с Вашия лекар, ако почувствате някой от тези симптоми.

Ципрофлоксацин

Ципрофлоксацин (Cipro) също се предписва за борба с инфекцията при хора с болест на Crohn. Постоянните нива на лекарства в кръвта трябва да се поддържат по всяко време, така че е важно да не пропускате дози.

Разкъсването на сухожилията може да бъде страничен ефект, въпреки че това е рядкост. Други възможни странични ефекти включват гадене, повръщане, диария и коремна болка.

Рифаксимин

Рифаксимин (Xifaxan) се използва от години за лечение на диария. Наскоро обаче се очерта като обещаващо лечение за болестта на Crohn.

Възможните нежелани реакции могат да включват:

  • кожен обрив или копривна треска
  • кървава урина или диария
  • треска

Рифаксимин също може да струва скъпо, затова е важно да се уверите, че застраховката ви го покрива, преди да вземете рецептата си.

Ампицилин

Ампицилин е друго лекарство, което може да помогне за намаляване на симптомите на Крон. Това лекарство е в същото семейство като пеницилин и обикновено влиза в сила в рамките на 24 до 48 часа.

Страничните ефекти могат да включват:

  • диария
  • гадене
  • обриви
  • възпаление и зачервяване на езика

Тетрациклин

Тетрациклин се предписва за различни инфекции. Той също така инхибира растежа на бактериите.

Възможните странични ефекти на тетрациклин включват:

  • рани в устата
  • гадене
  • промени в цвета на кожата

Outlook

Антибиотиците могат да помогнат за контролиране на симптомите, но те може да не повлияят прогресията на болестта на Crohn. В някои случаи хората спират да приемат антибиотици, когато усетят, че страничните ефекти на лекарството могат да бъдат по -тежки от симптомите на Крон.

Не забравяйте, че всеки реагира на лечението по различен начин. Не забравяйте да обсъдите възможностите си с Вашия лекар, за да разберете дали антибиотиците могат да бъдат ефективни за Вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss