Анален рак срещу рак на дебелото черво: как се сравняват

Ракът на ануса се развива в късия канал, през който изпражненията напускат тялото ви. Ракът на дебелото черво се развива в дебелото черво. Техните симптоми и лечение са подобни, но причините за тях са много различни.

Ракът на ануса и ракът на дебелото черво може да изглежда, че засягат една и съща система. Въпреки че това е вярно до известна степен, местоположението на рака в тялото ви е само една от основните разлики между тези два рака.

Тази статия ще изследва някои от приликите и разликите в симптомите, причините и перспективите на хората с рак на ануса и дебелото черво.

Анален рак срещу рак на дебелото черво. Илюстрация от Рут Басагойтия

Анален рак срещу рак на дебелото черво, сравнителен преглед

Ракът на ануса и ракът на дебелото черво засягат долната част на храносмилателната система, но са две много различни състояния.

Ракът на ануса се развива в най-долната част на дебелото черво. Вашият анус включва само късия канал, през който изпражненията напускат тялото ви.

Ракът на дебелото черво, от друга страна, може да се развие в няколко области на дебелото черво. Раковите заболявания, които се развиват в първата и най-дългата част на дебелото черво, се класифицират като рак на дебелото черво, докато раковите заболявания, които се развиват в долната част преди аналния канал, се считат за рак на ректума. Колективно, ракът на дебелото черво понякога се нарича “колоректален рак”.

Въпреки че местоположението е голяма разлика между тези видове рак, има и значителни разлики в причините за тези видове рак и симптомите, които предизвикват.

Симптоми на анален рак срещу рак на дебелото черво

Има известно припокриване на симптомите на рак на ануса и рак на дебелото черво, но по-специфичните разлики могат да ви помогнат да получите точна диагноза.

Симптоми Анален рак Рак на дебелото черво
промени в моделите на червата (честота) х х
кръв в изпражненията х х
диария или разхлабени изпражнения х х
спазми или болки в корема х
сърбеж или болка около ануса х
отделяне на лигавица от ануса х
слабост или умора х
неволна загуба на тегло х
подути лимфни възли х
загуба на контрол на червата (инконтиненция) х

Причини за рак на ануса срещу рак на дебелото черво

Причините и рисковите фактори са характеристиките, които са най-различни между тези две състояния. Ракът на дебелото черво може да бъде причинен от редица генетични фактори и фактори, свързани с начина на живот, но ракът на ануса почти винаги е свързан с вирусна инфекция.

Анален рак

Смята се, че инфекцията с някои видове човешки папиломен вирус (HPV) е основната причина за рак на ануса. Въпреки че тези вируси могат да се предават чрез всеки контакт кожа-до-кожа, свързаните с HPV ракови заболявания, които се развиват в области като ануса, шийката на матката или вагината, често се предават чрез сексуален контакт с индивид, заразен с HPV.

други рискови фактори, свързани с рак на ануса включват:

 • живот с вирус на човешка имунна недостатъчност (HIV)
 • да е на повече от 50 години
 • като пушач
 • практикуване на секс без презерватив или бариерен метод
 • имате анамнеза за други видове рак, особено цервикален, вулварен или вагинален
 • има анални брадавици
 • с отслабена имунна система
 • приемане на лекарства, които потискат имунната ви система

Рак на дебелото черво

Точната причина за рака на дебелото черво не е установена, но има редица неща, които са свързани с този вид рак.

Семейна история

 • МУТИХ-асоциирана полипоза (MAP)
 • Синдром на Peutz-Jeghers
 • Синдром на Линч (известен също като наследствен неполипозен рак на дебелото черво или HNPCC)
 • фамилнааденоматозна полипоза (FAP)
 • атенюиран FAP (AFAP)
 • Синдром на Гарднър

Генетичните мутации, които са свързани с рак на дебелото черво, могат да се предават чрез семейства. Някои от най-често срещаните наследствени генетични мутации, които са свързани с рак на дебелото черво, включват:

Генетични промени

Генетичните мутации могат да доведат до няколко вида рак, включително рак на дебелото черво.

Има много вариации в генетичните мутации, свързани с рака на дебелото черво, които не се предават през семействата. Повечето от тези мутации изглежда започват в ген, наречен APC ген.

При здрави хора това е генът, който обикновено спира анормалния клетъчен растеж. При хора с рак на дебелото черво тази генна функция не работи и раковите клетки могат да се възпроизвеждат бързо.

Причината за тези мутации е неясна, но се смята, че редица избори на начин на живот (вижте по-долу) играят роля.

Възпалителни заболявания на червата

Хората с възпалителни заболявания на червата, като болестта на Crohn или улцерозен колит, имат по-голям риск от развитие на рак на дебелото черво през живота си.

Избор на начин на живот

Има определени начини на живот, които са свързани или с развитието на рак на дебелото черво, или с генните мутации, които водят до рак на дебелото черво. Някои от нещата, които попадат в тази категория, включват:

 • липса на упражнения
 • диета, в която липсват плодове и зеленчуци
 • диета с ниско съдържание на фибри
 • диета с високо съдържание на мазнини
 • ядене на много преработени меса
 • тежка консумация на алкохол
 • пушене на цигари

Лечение на анален рак срещу рак на дебелото черво

Стратегиите за лечение на рак на ануса и рак на дебелото черво са сходни. Често се използват химиотерапия, радиация или комбинация от двете лечения, както и хирургия, за отстраняване на ракови области или тумори.

В зависимост от местоположението на рака, операцията може да има различни дългосрочни резултати. Например рак на дебелото черво, който засяга неусложнена част от дебелото черво, може да бъде отстранен, а останалите краища могат да бъдат прикрепени един към друг. Може да се нуждаете от колостомия, за да отклоните изпражненията, докато това прикрепване заздравее, но колостомията обикновено може да бъде обърната по-късно.

При рак на ануса или някои ракови заболявания на ректума обаче, мускулите, които ви помагат да поддържате контрола на червата, могат да бъдат засегнати от операция. Ако участъкът от аналния ви канал, който съдържа аналния сфинктер, бъде отстранен, може да се нуждаете от постоянна колостомия.

Прогноза за хора с рак на ануса срещу рак на дебелото черво

Успехът на лечението и шансовете за метастази (разпространение на рака) или рецидив зависят в голяма степен от вашия специфичен тип и стадий на рак.

Рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво обикновено се разпространява по-лесно от рака на ануса, като метастазите се случват в много случаи, преди дори да сте имали първоначална диагноза колоректален рак.

Според проучване от 2016 г. около 20% от хората с рак на дебелото черво вече имат метастази в други области на тялото към момента на първоначалната им диагноза и около 56% хора, диагностицирани с колоректален рак, умират от това състояние.

По данни от 2012 до 2018 г Наблюдение, епидемиология и крайни резултати (SEER)5-годишната относителна преживяемост за хора с рак на дебелото черво беше 65,1%. Данните SEER групират статистическите данни за рака в локализирани, регионални и отдалечени стадии, както следва:

сцена 5-годишна относителна преживяемост за рак на дебелото черво
локализиран 90%
регионален 71%
отдалечен 14%

Анален рак

Ракът на ануса може да не се разпространи толкова бързо преди първоначалната диагноза. Когато се появят метастази, най-често се наблюдава локално и регионално разпространение в лимфните възли в слабините или в ректума или перианалните области. Аналния рак обаче е предразположен към рецидив или резистентност към лечение.

Когато аналния рак се появи отново след лечение, рискът от далечно разпространение е по-висок. Често срещани места за метастази при рецидивиращ анален рак са черният дроб и белите дробове.

Според Данните на SEER от 2012 до 2018 г5-годишната относителна преживяемост за хора с анален рак е 70,1%. Данните SEER групират статистическите данни за рака в локализирани, регионални и отдалечени стадии, както следва:

сцена 5-годишна относителна преживяемост за рак на ануса
локализиран 45%
регионален 34%
отдалечен 14%

Стратегии за превенция

Не можете да направите много, за да избегнете наследствените генетични мутации, които водят до рак на дебелото черво. Въпреки това, има избор на начин на живот, който можете да направите, за да намалите риска от някои видове рак на дебелото черво, включително:

 • приемане на богата на фибри диета
 • избягване на преработени меса
 • избор на храни с ниско съдържание на мазнини
 • поддържане на умерено тегло
 • редовно упражняване

Ракът на ануса също може да бъде предотвратен в много случаи, но е необходима различна стратегия. Тъй като много анални ракови заболявания се предизвикват от HPV и се споделят чрез сексуална активност, практикуването на секс с презерватив или други бариерни методи може да помогне. Има и налична ваксина, която може да помогне за предотвратяване на заболяване от няколко щама на HPV.

Ако сте изложени на риск от който и да е вид рак, редовните физически прегледи и колоноскопиите на препоръчителните интервали могат да помогнат за по-ранното идентифициране на рака, което ви дава по-добри шансове за успешно лечение.

Ракът на ануса и дебелото черво засяга долната част на храносмилателната система и може да повлияе на функцията на червата.

Лечението и степента на преживяемост за двата вида рак са сходни, но причините са много различни. Говорете с лекар за редовен скрининг, ако имате повишен риск от някое от двете състояния.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss